U industriji se koristi PA12 GF 20 ili 30, PA66 GF 50, PPA… Pa me interesuje da li imate iskustva sa štampanjem tih materijala i kakvi su rezultati? Da li je silikon isto podoban za štampu i da li ste lično probali?

FAQ, Materijali Ostavite komentar

Mi koristimo PA12 CX. Od materijala svakodnevno koristimo i imamo: PLA za prve prototipove, a ostali za funkcionalne prototipove i male serije ABS+ PC PC+ABS i u verziji flameretardant HIPS PET-G PET s carbon fiber TPU 98A TPE 95A PP PVA kao support materijal koji se rastvara u vodi Silikon nije podoban za štampu u FDM tehnologiji jer FDM uređaji …

Kakvi 3D skeneri sve postoje?

FAQ, Skeneri

Skeneri malog dometa: 3D skeneri s laserskom triangulacijom Skeneri s laserskom triangulacijom koriste ili lasersku liniju ili lasersku tačku da bi skenirali objekat. Senzor hvata svetlost lasera, koja je odbijena od objekta, i koristeći trigonometrijsko triangulacijski sistem računa distancu od objekta do skenera.

Šta su 3D skeneri?

FAQ, Skeneri

3D skeneri  (3D Scanners) su uređaji koji ocrtavaju geometriju fizičkih objekata kroz hiljade ili milione mera. Postoji mnogo uređaja koji bi se mogli nazvati 3D skenerima. Bilo koji uređaj koji meri fizički svet koristeći laser ili x zrake i kreira oblak fiksnih tačaka ili poligonalne otvore može se smatrati 3D skenerom.

Šta je M-Flex?

FAQ, Materijali

M-Flex je materijal koji se prvenstveno koristi za SHS tehnologiju 3D štampe. Ova tehnologija je patentirana od strane kompanije Blueprinter.

Šta je Polylactide (PLA)?

FAQ, Materijali

Polylactide, ekološki materijal Polylactide je zdrava organska plastika. Ne mrvi se, dozvoljava bojenje i završnu obradu (šmirglanje, glodanje, poliranje itd). Ovaj materijal izdržava temperature do 60 stepeni celzijusa bez deformacije. Ima reputaciju ekološkog materijala za 3D štampu, zato što se pravi od kukuruza i potpuno je biorazgradiv.

Šta je 3D štampa?

FAQ, Tehnologija

3D štampa ili aditivna proizvodnja 3D štampa (3D print) je jedinstveni proces u kojem se štampaju pravi trodimenzionalni objekti svih oblika. To je zapravo aditivna proizvodnja (Additive Manufacturing), proces u kojem se slojevi materijala dodaju jedan na drugi.

Gde se sve primenjuje 3D štampa?

FAQ, Tehnologija

Jedan mali deo oblasti u kojima su 3D štampa i 3D skeniranje postali nezamenljivi: Modeliranje u arhitektura Automobilska industrija – funkcionalni prototipi Mašinski delovi Konceptualni modeli Industrijski dizajn Modeli geografskih i situacionih planova Moda Dizajn enterijera Krajnji proizvodi – brza izrada specifičnih delova u malim serijama bez potrebe za specijalnim alatom i dugim vremenom proizvodnje. Medicina Stomatologija Marketing – testiranje prototipa …