Šta su 3D skeneri?

3D skeneri  (3D Scanners) su uređaji koji ocrtavaju geometriju fizičkih objekata kroz hiljade ili milione mera.

Postoji mnogo uređaja koji bi se mogli nazvati 3D skenerima. Bilo koji uređaj koji meri fizički svet koristeći laser ili x zrake i kreira oblak fiksnih tačaka ili poligonalne otvore može se smatrati 3D skenerom.

Ovi uređaji imaju mnogo imena, uključujući 3D tač skrin, laserski skeneri, skeneri s belim svetlom, industrijska kompijuterska tomografija, LiDar (kombinacija svetla i radara, tehnologija s daljinskim nadzorom, što znači da meri distancu osvetljavajući objekat s laserom i analizirajući relektovanu svetlost) i slično. Zajedničko za sve ove tehnologije jeste da ocrtavaju geometriju fizičkih objekata kroz stotine hiljada ili miliona mera.

Zamislite da možete da snimite sve u fizičkom svetu i da od toga napravite digitalni model za par minuta… Zapravo, ne morate da zamišljate. Danas hiljade kompanija na dnevnom nivou koriste 3D skeniranje i softvere da bi:

  • Napravili CAD (Computer Aided Design) modele fizičkih delova čiji su tehnički nacrti izgubljeni.
  • Unapredili postojeće proizvode i dizajnirali nove.
  • Testirali kvalitet proizvoda upoređujući proizvedene delove i CAD dizajn.
  • Razvili prilagođene proizvode u službi zdravstva, stomatologije i mode.
  • Skenirali cele zgrade i izgradili precizno njihove modele.
  • I za mnogo, mnogo drugih stvari…

Zvuči kao naučna fantastika, ali nije. 3D skeniranje i odgovarajući softveri su sada dostupni mnogima. Skeneri postaju brži, jeftiniji i precizniji. 3D softveri su automatizovani, daju bolje rezultate i brži su nego ikad.

Zašto mi je potreban softver za 3D skener?

S obzirom da skeneri sakupljaju ogromne količine podataka, specijalizovani softveri su potrebni da obrade dolazeće podatke i transformišu ih u format koji drugi softveri mogu da koriste. U zavisnosti od toga koji će se podaci koristiti skeniranjem, softver može s njima da uradi puno različitih stvari. Najčešća primena 3D skeniranja je u obrnutom inženjeringu, inspekcija ili digitalno arhiviranje i 3D štampa.

Kako 3D skeneri rade?

Postoji mnogo različitih pristupa 3D skeniranju u zavisnosti od različitih principa predstavljanja. Neke tehnologije su namenjene za skeniranja na blizinu (kratkog dometa) a neke za srednje i dalje distance (dugog dometa). Za više detalja posetite stranicu Kakvi 3D skeneri sve postoje?