Dizajnersko inženjerska firma Pensa je nedavno dodala 3D štampač Method XL svom arsenalu kako bi unapredila procese prototipiranja i istraživanja i razvoja

Ovaj štampač pridružuje se prethodnicima Method i Method X, pružajući dizajnerima i inženjerima besprekoran proces 3D štampe.

Method XL se koristi za proizvodnju alatki i prototipova, posebno za Pensa Labs. Za male serije proizvodnje, gde brizganje plastike nije opcija, Method XL omogućava brzu i prilagodljivu štampu. Za konstantno visokokvalitetne delove u ABS materijalu, ključni su Method XL-ov grejni sto i aktivno grejana komora.

Osim toga, tim može precizno testirati velike delove i to u više iteracija pre nego što se odluči za brizganje plastike. Iako je prelazak s 3D štampe na brizganje plastike moguć, za Pensa Labs trenutno nije isplativo, s obzirom na niski obim proizvodnje i složenost delova.

Uz korišćenje ABS materijala i RapidRinse rastvorljivog materijala za podršku, Pensa osigurava doslednost, tačnost i ponovljivost u proizvodnji. Time se smanjuje napor i vreme potrebno za uklanjanje podrške, a delovi ostaju visokog kvaliteta. Pored toga, koristi se isti materijal za prototipove i proizvodnju i time osiguravaju usklađenost u performansama. U zaključku, dodatak Method XL-a Pensa-inoj 3D štampi omogućava efikasnu proizvodnju malih serija delova, pružajući istovremeno visokokvalitetne prototipe i spremnost za potreban prelazak na brizganje plastike kada to postane ekonomski opravdano.