Najbolji 3D štampač

Tako nešto naravno ne postoji. Jer svaki uređaj ima svoje prednosti i mane.

U ovom tekstu mi razmatramo pre svega printere koje smo mi odabrali, jer verujemo da su oni među najboljima i jedinstveni po svojoj nameni. A naše mišljenje deli i većina od 8.624 korisnika printera registrovanih na najvećem sajtu na svetu za uslužno 3D štampanje – 3D Hubs https://www.3dhubs.com/best-3d-printer-guide

Glavne karakteristike ovih 3D štampača su: kvalitet štampe, pouzdanost, jednostavnost korišćenja, kvalitetna podrška i odličan odnos vrednost/kvalitet.

Ono što definiše namenu štampača su materijali s kojima on radi. Svaki printer na ovom polju ima svoje specifičnosti, prednosti i mane.

Od materijala na hemijkalije je najotporniji CPE+, koji je u suštini PET sa primesama, koji je inertan na sve vrste baza, kiselina i acetona koje smo mi probali. Sa njim najbolje rade 3D štampači Ultimaker familije.

Jako zanimljiv materijal je i PC (polycarbonat) koji je jako čvrst i stabilan do 110⁰C. Najčvršći ne kompozitni materijal.

TPU (termoplastični poliuretan) 95A koji je fleksibilan, a opet jako hemijski izdržljiv i otporan na habanje.

Od specijalnih materijala tu je i Materijal ABS CarbonX http://www.3dxtech.com/carbonx-carbon-fiber-abs-3d-printing-filament/ je lako moguće koristit na Ultimaker 2+ printerima i time povećavate črvstoću i mehaničku otpornost, ali to je i dalje ABS koji je jako porozan na aceton i dosta razređivača.

Glavno ograničenje kod Ultimaker 2+ je to što se isti materijal koristi na podršku (support) pa je nemoguće štampati jako komplesne oblike, jer ta ista podrška ne može da se skine.

To je rešeno kod Ultimaker 3 familije printera. Jer on ima glavu sa dva extrudera pa je moguće kobinovanje Nylon i PVA materijala koji se rastvara u vodi. To najbrže možete da vidite ovde https://www.youtube.com/watch?v=oeJLLC2NJQs

Nylon je materijal dobrih fizičkih i solidnih hemijskih karakteristika (otporan na baze, organske rastvarače i aceton, ali ne i na kiseline).

Dalje, imamo printer Form 2, koji ima definitivno najvišu završnu obradu od desktop printera i s obzirom da radi laserom po resinu dosta je i brži od svih FDM printera. Ovaj printer ima jako dobre materijale za inženjersku upotrebu.

Jedan je dodatno čvrst, drugi je elastičan, treči je otporan na visoku temperaturu čak do 289 °C po čemu je temperaturno najizdržljiviji materijal na tržištu, četvrti je mehanički izdržljiv kao PP, peti se specijalizovano koristi za kao materijal kod livenja.

Glavni nedostaci ovog printera su veličina od 145x145x170mm i viša cena materijala.

U celu ovo priču valja dodati i odlične printere firme Markforged. Kod njihovih printera se u gradivni materijal (Nylon ili Onyx) specijalnom glavom utiskuje materijal koji ojačava print. I time se postižu elementi koji imaju višu izdržljivost i čvrstinu od aluminijuma. Tu bih izdvojio Mark Onyx Pro koji kombinuje Onyx (nylon na microfiber karbonom) koji se ojačava Fiberglasom. Što se tiče hemijsle izdržljivosti ona je slična kao kod nylona (otporan na baze, organske rastvarače i aceton, ali ne i na kiseline).

Ovde kao glavno ograničenje postoji to što podršku radi od istog materijala kao i objekat pa je nemoguće raditi jako kompleksne oblike.

Skoro se pojavio i model X koji pored bolje stabilnosti u radu ima i lasersku kontrolu u toku štampe. Sredinom ove godine izlazi i printer koji će raditi sa metalima (nerđajući čelik, aluminijum, alatni čelik, inconel i titanijum).

Ukoliko vam je potreban jako veliki printer tu je BigRep sa radnom zapreminom od jednog metra kubnog 1050x1050x1050mm i dve glave za rad. Za par meseci se pojavljuju još dva manja modela.