Rapid prototyping

Smisli, Nacrtaj, Modeluj, Štampaj – Od ideje do prototipa u 4 osnovna koraka

1. Smisli

Verovatno i najteži korak u ovom procesu. Pogotovu što tehnologija 3D štampe otvara mogućnosti koje pomeraju granice razmišljanja u pogledu bilo kakvog proizvoda.
Pogledajmo za trenutak našeg prijatelja Filipa. Filip je pokrenuo posao proizvodnje dental implanta i razmišlja o tome na koji način da bude drugačiji. Kako da ga njegovi novi klijenti lakše zapamte. Kako da pruži taj dodatni kvalitet i pogura svoj posao u pravom smeru.
Modeli koji se koriste za pravljenje protetike i nemaju neku vizuelnu privlačnost da bi krasile nečiju kancelariju. Vizit karte danas svi dele i verovatno imate pun novčanik takvih koje su već počele da blede a neke ste i zaboravili da imate.
Filip je došao na sjajnu ideju da ove dve stvari spoji i poboljša. Stare gipsane modele, koji su se pravili dugo i mukotrpno zamenio je 3D štampanim. Napredak tehnologije mu je u ovome pomogao jer od stomatoloških ordinacija već dobija 3D snimke tako da ne mora da se muči s modelovanjem u softveru. Ovim je dobio izuzetno precizan model vilice sa lepim ravnim linijama i površinama.
Vizit kartu je proširio da se uklopi model vilice, odštampao na 3D štampaču s reljefnim slovima i napravio finu kutiju u koju je sve to spakovao.
Filipova ideja je jednostavno pomerila granice za milimetar ali je ostvario cilj za kilometar.

2. Nacrtaj

Crtanje je važno jer je to prvi korak u kojem ideja ulazi u stvarnost. Na crtežu ideja dobija svoj izgled i svoje mere. Lakše se sagledava i može da se razmišlja o realnost krajnjeg proizvoda, ili može da se razgovara s modelarom ili štamparom o mogućnostima za izradu. Sve u svemu, lakše je na papiru.
Inicijativa Enable je kreirala prostetičku ruku za decu. To je funkcionalna ruka koja može da skuplja prste na pokret zgloba putem sistema žica. Ovako nešto kompleksno je svakako moralo prvo da se nacrta da bi se utvrdilo kako će zapravo da radi. Prosečan model ima oko 31 deo za štampanje koji treba pravilno da se uklopi da bi proteza radila. Lakše je na papiru pisati i brisati nego u glavi i softveru ili čak štampati iznova.
Kada je ideja na papiru dobila svoj izgled i dimenzije vreme je da se pređe na treći korak, modeliranje.

3. Modeluj

Modelovanje je potrebno da bi na prvom mestu 3D štampač mogao da vidi predmet koji treba da proizvede. U modelovanju tvoj crtež dobija treću dimenziju i sada još bolje može da se vidi tvoja ideja sa svih strana. Ovo je pravi trenutak da se uoče još neki nedostaci i da se isprave pre nego što ode na 3D štampu. Ako je osoba koja radi modelovanje upoznata s procesom i pripremom za 3D štampu, to spašava od mnogih glavobolja koje vrebaju. Takva osoba može da ti pomogne sugestijama da smanjiš cenu štampe i da dobiješ kvalitetniji proizvod. Naravno, gde je to moguće.

4. Štampaj

Sada je tvoja ideja oblikovana i sve vidljive greške su otklonjene. Model je spreman za štampu. Tvoj veseli štampar je kalibrisao uređaj i pripremio podlogu. Dolazi veliko finale.
PRITISNI ENTER!

Tvoj prototip je gotov. Sada ideja može da živi!
Srećno!