Ultimaker 3: Šta bismo voleli da vidimo

Ne, ovo nije najava za novi Ultimaker 3. Ali na Ultimaker forumu članovi već sanjaju o sledećem modelu. Evo kako bi trebalo da izgleda.

I dalje ne postoji zvanična najava kada će Ultimaker 3 biti pušten. Međutim, u ekskluzivnom intervjuu za All3DP CEO Jos Burger je izjavio:

„Jedna stvar koju smo kao kompanija naučili je da budemo izuzetno oprezni kada govorimo o lansiranju nove mašine. Ako nismo 100% sigurni kada i kako će to biti, nećemo ni govoriti o tome. Ali ćemo ove godine pokrenuti nove mašine sa novim funkcijama i novim softverom. Čak i mnogo pre nego što mnogi ljudi to očekuju.“

Ova izjava ostavlja otvorena vrata za spekulacije – a nas dovodi do liste želja za novi Ultimaker 3.

Pogledali smo po Ultimaker forumu, pogotovo na temi „Šta biste voleli da vide na novom Ultimaker 3„. Izdvojili smo neke stavke koje su i nama bile najzanimljivije:

  • Stabilnija Z osa, jer se sadašnja oslanja samo sa jedne strane, pa kod komplikovanih i dugih printova to može da ugrozi kvalitet (korisnik dgsharp)
  • Voleo bih fleš drive umesto SD kartice. Ili poboljšani feeder sa vratancima koji omogućava laku promenu i uklanjanje kada se filament zaglavi. (korisnik Phil-T)
  • Bar 300x300x300mm zapreminu predmeta (build volume) i bez tih bezveznih metalnih držača u koje mogu za udare dizne (korisnik eldrick)
  • Dvostruki (dual) ekstruder sa jednostavnim načinom promena dizne u zavisnoti od veličine dizne i materijala (korisnik Labern)
  • Za ime Boga, molim vas da promenite način promene filamenta u sred printa. Za mene barem, ovo izgleda kao najveći problem kod UM2+. To je nešto šti bi trebalo lako da uradi, a to je od ključnog značaja za velike printove (korisnik eric-lester)
  • Mogućnost štampe novim FDM profesionalnim materijalima – karbon, vodo rastvorljivi PVA, HIPS filament koji se rastvara u limunskoj kiselini, Najlon (Nylon), TPU (korisnik ppeterpp)