Srbija Hakuje Koronu

Želeli bismo da vas obavestimo o pokretanju akcije “Srbija Hakuje Koronu”, po modelu online hackaton-a, koja za cilj ima da na jednom mestu okupi eksperte i entuzijaste različitih profila (zdravstveni radnici, programeri, mejkeri, konsultanti) kako bismo zajedničkim snagama, znanjem i veštinama uspeli da razvijemo proizvode koji mogu pomoći našim zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu u danima pred nama.
Akcija izrade zaštitnih vizira (Vizionari Srbije) je pokazala da zajedništvom možemo puno. Veliki je broj do sada već odštampanih vizira, kao i onih koji se brizgaju od plastike. Očekujemo da će se u narednim danima unaprediti proces masovnije proizvodnje tehnikom brizganja, tako da je sada dobro vreme da se jedan deo proizvodne zajednice polako usmeri na druge ideje koje možemo razvijati. Ovo ne znači da se potpuno prestaje sa izradom vizira, već prosto znači da će manja grupa proizvođača biti fokusirana na izradu većih količina. Na mejkerima lokalnih zajednica je da, shodno potražnji i ritmu snabdevanja, nezavisno donesu odluku da li će se fokusirati na stvari koje nisu viziri.

Organizacija akcije

Ideja je da zajedno sastavimo listu proizvoda koji su potencijalno od značaja zdravstvenim radnicima u ovom trenutku. Pozivamo sve vas, a posebno stručnjake iz relevantnih oblasti zdravstva i inženjerstva da priložite svoje, kao i da glasate za postojeće ideje, kako bismo napravili selekciju najvažnijih proizvoda na koje ćemo se fokusirati u smislu istraživanja i prototipovanja.
Glasanje počinje danas i završava se u četvrtak uveče, nakon čega ćemo vas informistati o grupama koje treba formirati. Ideja je da se svaka grupa fokusira na razvoj pojedinačnog proizvoda. Tako da svako ko bude želeo da ucestvuje u razvoju bilo maski, respiratora ili drugih proizvoda, imaće priliku.
Molimo vas da se učlanite u SrbijaHakujeKoronu grupu kako bi mogli da glasate, kao i kako bi dobijali obaveštenja o sledećim koracima proizvodima koji će se razvijati, kako da se priključite u tim koji će raditi na pojedinačnim idejama, itd
Predloge i glasanje možete da obavite na sledećem linku: https://bit.ly/SrbijaHakujeKoronuGlasanje
Hvala svima na učestvovanju!

Pitanja

  • Da li mogu da učestvujem u više grupa / razvoju više proizvoda?
    • Apsolutno! Ako imate ideje i načine da doprinesete na više strana, samo napred.
  • Da li ste svesni koliko je teško napraviti respirator/masku/X?
    • Da, jasno nam je da postoje razni izazovi, počev od tehničkih preko bioloških, medicinskih i pravnih, ali verujemo da zajednica može da okupi dovoljan broj kvalifikovanih, stručnih i pametnih ljudi koji, oslanjajući se na ostatak svetske zajednice može da proizvede neke praktične ideje, ili makar pruži konkretnije odgovore zašto nešto nije moguće uraditi.