Sarajevo Unlimited 2023. program

FabLab BiH i 3D Republika vam predstavljaju spektakl koji se ne propušta!

Doživite Sarajevo Unlimited, jedinstveni događaj koji spaja inovacije i kreativnost na jednom mestu. Ove godine, u saradnji sa FabLab BiH, nudimo vam fantastičnu priliku da se zabavite, naučite i inspirišete uz najnovija tehnološka dostignuća, zanimljive radionice i vizionarske ideje koje će oblikovati budućnost.

Ne propustite šansu da budete deo ove fantastične avanture!

Datum: 7. i 8. novembar 2023.

Lokacija: Hotel Holiday Inn, Sarajevo

Ulaz je besplatan, ali je prijava obaezna!

Prijavite se odmah i osigurajte svoje mesto na ovom inspirativnom forumu

Agenda

07.11.2023.

09:45-10:15 Registracija

10:15-11:15 TechTime: Izlaganje inovativnih projekata

11:15-11:45 Kafe pauza

11:45-13:00 Budućnost proizvodnje: Integracija aditivnih i tradicionalnih metoda proizvodnje

13:00-14:15 Ručak za sve učesnike

14:15-15:30 Izazovi i Mogućnosti za Startupe u Hardverskom Sektoru: Razmatranje izazova s kojima se suočavaju hardverski startupi u regiji i kako prevazići te prepreke

15:30-16:15 Kafe pauza

16:15-18:00 TechTime: Izlaganje inovativnih projekata

18:00-19:00 Easygoing Chats Regarding Digital Fabrication

08.11.2023.

08:00-09:20 Registracija

9:20-11:25 TechTime: Izlaganje inovativnih projekata

11:25-11:45 Kafe pauza

11:45-13:00 Aditivna Proizvodnja u Medicini i Zdravstvu: Inovacije i Budućnost Zdravstvenih Tehnologija

13:00-14:00 Ručak za sve učesnike

14:00-15:20 Održivost u dobu inovacija: 3D štampanje, Koboti i Industrija 4.0

15:20-15:35 Kafe pauza

15:35-17:00 TechTime: Izlaganje inovativnih projekata

PANELI

1. Budućnost proizvodnje: Integracija aditivnih i tradicionalnih metoda proizvodnje

Moderator: Rare Svetozar Kolesar

Panelisti:

 1. Anes Bibić, Msc., Načelnik odjela održavanja alata u Veritas-u,
 2. Adis Muminović, Dr., profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu
 3. Ismar Alagić, Dr., Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, Fakultet inženjeringa i prirodnih nauka (FENS)

2. Izazovi i Mogućnosti za Startupe u Hardverskom Sektoru: Razmatranje izazova s kojima se suočavaju hardverski startupi u regiji i kako prevazići te prepreke

Moderator: Adis Muminović, Dr., profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu

Panelisti:

 1. Jasmin Smajić, MSc., direktor Protodevs
 2. Jasmin Ahmić, direktor DizArt
 3. TBD

3. Easygoing Chats Regarding Digital Fabrication

Panelisti: Adi Pandžić, Jasmin Smajić, Adis Muminović, Edin Škaljić, Muhamed Bisić, Rare Svetozar Kolesar i ostali drugari

4. Aditivna Proizvodnja u Medicini i Zdravstvu: Inovacije i Budućnost Zdravstvenih Tehnologija

Moderator: Rare Svetozar Kolesar, premijer 3D Republike

Panelisti:

 1. Merim Jusufbegović, MSc., Radiograf u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Asistent na Fakultetu zdravstvenih nauka
 2. Mirza Oruč, Dr., Prodekan za naučno istraživački rad Medicinskog fakulteta u Zenici
 3. Hakija Bečulić, Doc dr sc, Kantonalna bolnica Zenica
 4. Anes Mašović, Dr, Kantonalna bolnica Zenica

5. Održivost u dobu inovacija: 3D štampanje, Koboti i Industrija 4.0

Moderator: ChatGPT

 1. Hamza Bavcic, Product designe u FabLab BiH
 2. Edin Skaljic, Direktor FabLab BiH
 3. Zoran Vukovic, Direktor WMTA Banja Luka
 4. Dzan Kapic, Direktor Flower Factory doo

TechTime: Izlaganje inovativnih projekata

Maker Faire

Maker Faire je najveći sajam inovacija u Bosni i Hercegovini koji okuplja inženjere, umjetnike, naučnike i mejkere, kao i startupe i firme koji žele da pokažu svoje inovacije, projekte, eksperimente i hobije. Iza Maker Faire Sarajevo stoje se već dva uspješno realizovana sajma, sa više od 200 izlagača inovativnih rješenja iz svijeta tehnologije i kreativnog stvaralaštva i preko 22.000 domaćih i stranih posjetitelja. Otkrijte kako uzeti učešće u narednom Sarajevo Maker Faire sajmu na ovogodišnjem Sarajevo Unlimited 2023 I besplatno promoviši svoj inovativni proizvod pred 10.000 posjetilaca.

Kako je bilo na prethodnom Maker Faire pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=H3DIzoYe-Sg&t=9s

Protodevs / Eco Home Decor

Protodevs je vaša destinacija za razvoj proizvoda s naglaskom na savremenim tehnologijama, dizajnu i inženjerskim uslugama. Naša ponuda obuhvata ceo životni ciklus proizvoda, bilo da uvodite novi proizvod na tržište, revitalizujete postojeći ili ulazite na novo tržište. Naš tim je specijalizovan za inženjering i dizajn i pruža podršku u svakom koraku razvojnog procesa, od 3D dizajna i tehničkih crteža do mehatroničkog inženjeringa i više. Takođe se ističemo u 3D štampanju i prototipiranju, nudeći brzo i ekonomično rešenje za izradu prototipa u našem modernom proizvodnom pogonu, opremljenom raznovrsnim 3D štampačima, CNC mašinama i laserom. Ponosno predstavljamo i našu ekološki prihvatljivu kolekciju dekora za dom, stvorenu preciznošću 3D štampe. Otkrijte budućnost razvoja proizvoda uz Protodevs.

Digital Storm DIH

Digitalni Inovacijski Hub – Digital Storm predstavlja neprofitnu saradnju između QSS-a i FabLab-a B&H s misijom promovisanja digitalnih inovacija i pomoći malim i srednjim preduzećima (MSP) da ulažu u digitalizaciju kako bi poboljšali svoju tržišnu agilnost i konkurentnost. Digital Storm je dio projekta #EU4DigitalSME koji financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za gospodarsku saradnju i razvoj Njemačke, a provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Cilj nam je prikazati servise koje nudi FabLab BiH, a dostupni su putem Digital Storm DIH-a. Otkrijte kako unaprijediti poslovanje svog malog ili srednjeg preduzeća uz neke od sljedećih servisa: pravne usluge I intelektualno vlasništvo, tehničke usluge i inovacije, tehnološke usluge i inovacije.

Smart souvenirs

Predstavljamo inovativan projekat koji koristi 3D skeniranje i 3D štampanje kako bi oživio kulturno nasleđe Bosne i Hercegovine. Naš cilj je stvaranje visokokvalitetnih suvenira koji zadržavaju duh znamenitosti, istorijskih ličnosti i prirodnih čuda zemlje. Ovi suveniri takođe služe kao edukativna sredstva i kulturni pokloni. Koristimo 3D skeniranje za uhvatiti najsitnije detalje i 3D štampanje za stvaranje realnih replika. Svaki suvenir sadrži QR kod koji vas vodi na veb stranicu sa informacijama, slikama, videima i više. Idemo korak dalje integrirajući proširenu stvarnost (AR) putem naše mobilne aplikacije i AR uređaja, što vam omogućava da istražujete i interagujete sa 3D modelima svojih suvenira. Naš projekat ima za cilj ne samo ekonomske koristi, već i očuvanje i promociju kulturnog nasleđa Bosne i Hercegovine. Naš tim je iskusan, opremljen specijalizovanom opremom i tehnologijom. Posvećeni smo besprekornom spajanju 3D skeniranja, 3D štampanja i proširene stvarnosti kako bismo obogatili vaše razumevanje kulturnog značaja. Ukratko, na misiji smo da sačuvamo i promovišemo kulturnu srž Bosne i Hercegovine za buduće generacije kroz ovaj jedinstven i angažujući projekat. Pridružite nam se na ovoj uzbudljivoj avanturi!

Tech Team

Unutar FabLab BiH, ističe se FabLab BiH Tech Team, koji se sastoji od stručnjaka iz oblasti tehničkih i tehnoloških inovacija, kao i intelektualnog vlasništva. Ovaj tim, s bogatim iskustvom i kontinuiranim programom usavršavanja, posebno se ističe svojim ekspertizama u području digitalizacije, 3D printinga i modeliranja, razvoja proizvoda i komercijalizacije istih, zaštite inovativnih aktivnosti, kao i mnogim drugim područjima. Pored teorijskog znanja, pružaju i praktične primjere i vježbe kako bi pomogli inžinjerima da postignu stručnost rada u nekoj od naših laboratorija: 3D Print Lab, Cobot Lab, 3D BioLabs, Electronic Lab, AR/VR Lab…

Technology Showroom

Technology Showroom je ekskluzivni kutak koji je FabLab posvetio startup kompanijama, koji za cilj ima pomoći startup kompanijama prisutnim na Sarajevo Unlimited 2023, na način da će kroz consulting kutak sa našim ekspertima iz prakse, kako tehničkim, tako i ekspertima za intelektualno vlasništvo i komercijalizaciju, koji će vašoj kompaniji u usponu pomoći sa tekućim izazovima kroz koje prolazite! Zato, ako ste startup kompanija koja želi dodatni uvid i savjet od višegodišnjih stručnjaka iz prakse, posjetite naš Technology Showroom na Sarajevo Unlimited 2023. Vidimo se!

3D Republika

U 3D Republici, naša misija je da budemo centar znanja za sve što se tiče 3D tehnologije, uključujući 3D štampače, skenere i materijale. Pružamo obrazovnim institucijama u regionu resurse koji im trebaju kako bi unapredili svoje programe digitalne fabrikacije, omogućavajući im pristup našem obimnom znanju i najnovijim tehnologijama. Osim toga, cilj nam je da pomognemo proizvodnim kompanijama da optimizuju svoje proizvodne procese, iskorišćavajući kapacitete i ekspertizu mreže 3D Republike. Pridružite nam se u prihvatanju budućnosti proizvodnje i obrazovanja kroz 3D tehnologiju.