Ultimaker 3D štampači u servisiranju i održavanju vojnih letelica

Saznajte kako inženjeri ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije koriste Ultimaker 3D štampače u redovnom servisiranju letelica.

Vojna baza u Vonsdrehtu (Woensdrecht) je glavna lokacija za održavanje ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije. Osoblje na redovnoj bazi radi održavanje i popravke letelica kao što su Činuk, Apač, NH90, F16 i mnoge druge. Baza je takođe i dom vojne akademije kao i nekoliko Ultimaker 3D štampača.

„Mi posedujemo zaista specifične stvari u ratnom vazduhoplvstvu, zato sami proizvodimo alate“

Radionica na akademiji

Bas Jansen, član divizije „Ambicije Inovacije Rezultati“ (Ambition Innovation Results), fokusira se na prikupljanje i deljenje znanja o proizvodnim tehnologijama kao što su lasersko sečenje, 3D štampa i mnoge druge. Način na koji on to radi jeste kroz vođenje radionice u okviru ratnog vazduhoplovstva: The MakAirsJop.

Njegova radionica pomaže studentima održavanja i inženjerstva da pronađu inovativna rešenja za izazove u njihovom radu. Na početku Bas je bio domaćin radionica koristeći nekoliko 3D štampača marke Ultimaker 3. Ubrzo nakon što se upoznao s hardverom i softverom, Bas i njegove kolege su počeli da uviđaju nove prilike da unaprede brzinu i efikasnost održavanja u bazi.

Three men discuss 3D printed prototype.
Bas Jansen diskutuje o dizajnu alata u MakAirsJop radionici

„Ljudi koji rade sa 3D štampačima često nemaju tehničko predznanje, ali im treba samo 3 sata obuke. Nakon toga, oni počinju da traže rešenja za probleme koje imaju u svom poslu.“

Rezervni delovi, alati i vođice

Rad na održavanju tako kompleksnih i unikatnih aviona može biti ogroman izazov: postoji puno neuobičajenih delova i sistema s kojima bi trebalo raditi. 3D štampa pojednostavljuje rad. Ona nudi način da proizvodimo alate koji odgovaraju ovim specifičnim zahtevima u roku od nekoliko sati. Ovo je nešto što su Bas i njegove kolege brzo shvatili. Umesto da rade sa podizvođačima, odštampali su mnoštvo delova za poslednje dve godine, štedeći vreme i novac.

Na primer, kada se mlazni motori transportuju, određeni otvori moraju biti pokriveni kapicama. Ovi delovi su skupi za kupovinu i njihova dostava je spora. Međutim, koristeći Ultimaker 3D štampače potrebno je svega dva sata za njihovu izradu.

Military men checking the engine of aeroplane with 3D printed jigs.
Custom alat dizajniran za proveru kvaliteta

„Mi koristimo Ultimaker da izradimo alate, vođice i prototipove po najvišim standardima.“

Ultimaker 3D štampači se takođe koriste za izradu specijalnih alata za podešavanje opreme. Na primer, određeni delovi za helikoptere su teški za podešavanje kada se instaliraju. Koristeći prost deo izrađen na 3D štampaču, ova podešavanja mogu da se obave pre postavljanja na helikopter, štedeći timu vreme od nekoliko sati po letelici.

Neki metalni delovi moraju biti obrađeni na CNC mašini. Za ovu primenu, Ultimaker 3D štampači se koriste za prototipovanje i testiranje da li se delovi uklapaju. Na ovaj način, mogu se lako i na štedljiv način raditi iteracije dizajna pre pravljenja upotrebnog dela.

3D štampa poleće

Nakon početnog uspeha radionice, ratno vazduhoplovstvo Kraljevine Holandije je nastavilo da širi svoje aktivnosti u domenu 3D štampe. Skorije su svojoj liniji 3D štampača dodali i Ultimaker S5 da bi štampali veće delove i počeli sa upotrebom novih, naprednijih materijala.

Bas sada preporučuje da svaka lokacija za održavanje u ratnom vazduhoplovstvu treba da iskoristi prednosti 3D štampe. „Naš prelazak na petu generaciju ratnog vazduhoplovstva je moguća samo uz ljude koji shvataju da mogu biti deo te promene sada, ne kasnije. Ultimaker omogućava upravo to: pomaže ljudima da shvate šta aditivna proizvodnja može da uradi za njih danas – bez dugačke krive učenja. Trenutni softver i hardver pomažu ljudima da njihove ideje postanu stvarnost.“

Njegov tim je u mogućnosti da deli 3D modele, kreira novi dizajn i pruža podršku lokalnom osoblju u korišćenju 3D štampe. Na ovaj način, vojni inženjeri iz sektora održavanja mogu sami lokalno da proizvedu odgovarajuće alate.

Military helicopter in workshop for maintenance.
Custom alati se koriste da bi se postiglo efikasnije održavanje na GH90

„3D štampač treba da bude uobičajeni alat u vašem setu alata za pravljenje stvari.“

Da li planirate da uključite 3D štampač u vašu radionicu? Kontaktirajte nas da nađemo pravo rešenje za vas.