Sedam najčešćih problema 3D štampe i kako ih izbeći

Mogućnosti 3D štampe su neverovatne. Ali, svima se desilo da prilikom štampanja naizgled jednostavnog modela nešto pođe po zlu. Svi imaju iskustva sa neuspešnim printovima. Ipak, neke greške su samo posledica neiskustva ili nepažnje i lako se mogu izbeći.

  1. “Nestanak” struje

Zamislite da štampate komplikovan model 30 sati i da, iznenada, lampica za napajanje počne da treperi i uređaj se ugasi. Katastrofa! Sasvim je razumljivo da ste u ovim situacijama potpuno očajni. Postoje koraci koje možete preduzeti kako biste izbegli ovakav scenario. Za početak možete proveriti da li je kabl za napajanje ispravno priključen. Možda zvuči banalno, ali to je jednostavna greška koja se svima dešava. U ovom praktičnom priručniku možete saznati kako da sprečite ovakav problem. https://ultimaker.com/en/resources/21479-how-to-plug-in-power-cord

  1. Špageti print

Model je izgledao dobro i štampanje se odvijalo kako bi trebalo. Zatim sa užasom gledate kako se model odvaja od podloge a filament nastavlja da izlazi. I pre nego što ste se snašli sve izgleda kao tanjir rezanaca. Rešenje je u boljem prijanjanju za podlogu. To zavisi od materijala koji se koristi i karakteristike modela koji štampate. Kako biste sprečili odvajanje printa možete na podlogu naneti tanak sloj lepka ili staviti adhezioni papir. Takođe trebalo bi da proverite da li koristite ispravna podešavanja za materijale u CURA-i. Evo i nekoliko saveta koji pomažu oko osnovnih podešavanja https://ultimaker.com/en/resources/257-build-plate-adhesion

  1. Slojevi koji nedostaju

Nešto ovde nije u redu. Materijal ne izlazi kako treba a nedostaju i neki slojevi. Ipak, nije u pitanju veliki kvar. Verovatno da su samo u pitanju podešavanja 3D štampača. Pravilno ekstrudovanje materijala može se rešiti usklađivanjem podešavanja u softveru materijala kojim štampate i usklađivanjem printera za rad sa određenim materijalom. Ako to ne da rezultat možda „fider“ koči filament i ne dozvoljava mu da se pravilno kreće. Tu su saveti koji mogu da pomognu kada je u pitanju ekstruzija filamenta https://ultimaker.com/en/resources/21477-how-to-fix-under-extrusion

  1. Kapi rastopljenog filamenta

Na vašem glatkom, savršenom printu pojavljuju se neugledne mrlje rastopljenog filamenta. Osim ako ne štampate rekvizite za horor film ovo nije model koji ste želeli. Kako biste izbegli ovakve nezgode proverite da li se ventilatori glave printera okreću punom brzinom i proverite još jednom podešavanja temperature.

  1. Uvrtanje i krivljenje

Donji slojevi vašeg modela ne prijanjaju za podlogu kako treba? To se dešava kada se plastika hladi previše brzo a posledica je savijanje donjih ivica modela. Fino nivelisanje podloge rešava ovaj problem. Takođe, dodavanje tankog sloja lepka ili adhezionog papira može da predupredi krivljenje donjih slojeva printa. U zavisnosti od materijala koji upotrebljavate možete da koristite i zaštitna „vrata“ iz Ultimaker pribora za štampu. Saznajte više ovde https://ultimaker.com/en/resources/19537-warping.

  1. Zlokobna paučina

Sve se odvijalo dobro dok niti materijala nisu počele da se pojavljuju svuda po i oko printa, stvarajući „paučinu“ oko komplikovanih delova vašeg modela. Male kapi filamenta cure iz dizne dok putuje od jednog do drugog dela printa, praveći neurednu mrežu oko modela. Rešenje?

Retrakcija (povlačenje) materijala – proces tokom kog „fider“ povlači materijal kada glava putuje od jednog do drugog dela printa. Ovo jednostavno rešenje otkloniće pojavu nepoželjnih niti i „paučine“. Više o podešavanjima možete pronaći na ovom linku https://ultimaker.com/en/resources/19504-stringing

  1. Pukotine

Pukotine u modelu poznate su i kao raslojavanje i mogu uništiti 3D print. Međutim, postoje načini da rešite ovaj problem. Držite zatvorena vrata 3D štampača i ne koristite previše hlađenja. Takođe, proverite podešavanja u CURA-i ili koristite vrata iz Ultimaker pribora za štampu.

 

Recite nam svoje najveće strahove kada je u pitanju 3d štampa. Nadamo se da vas ova lista nije mnogo zastrašila. Da li mislite da smo nešto propustili? Ako je tako, pošaljite nam svoju najveću noćnu moru u 3d printingu.