Razvoj održivog goriva s timom FAST

Automobili koji rade na struju, kao zamenu za tradicionalno gorivo, su postali mejnstrim zahvaljujući popularnim hibridnim modelima automobila Toyota Prius kao i Tesla Model S.

Vrlo smo blizu tome da u automobilima vidimo još napredniju tehnologiju – ćelija vodoničnog goriva. Tim FAST uveliko radi na sledećem koraku održivog goriva – mravlja kiselina.

Tim FAST (Formic Acid Sustainable Transportation) je multidisciplinarni istraživački tim. Čine ga odabrani studenti sa Tehničkog univerziteta Eindhoven iz Holandije. Cilj ovog tima je da razviju mravlju kiselinu kao budućnost održivog goriva. To bi bila benzinska alternativa koja bi mogla da zameni fosilna goriva, ne samo za automobile već i za sva prevozna sredstva.

Ovog Januara, tim FAST je uspešno pokazao demonstrativnu 30-to vatnu (W) maketu. Ova maketa je izrađena u rekordnom roku zahvaljujući Ultimaker 3D štampaču koji su koristili za izradu prototipova. Njihov uspeh im je zagarantovao veliko međunarodno priznanje, kao i 50,000 eura od Major Tehnology Foundation.

Dakle, zašto tim FAST želi da razvije mravlju kiselinu kao održivo gorivo budućnosti?

Problemi sa baterijom i gorivnim ćelijama

Problemi sa trenutnom verzijom automobila na struju su ti što radi na baterije čija je proizvodnja štetna za životnu okolinu. Takođe, energija nije dovoljna za duga putovanja. Zato se tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija smatra sledećim tehnološkim napredkom za električne automobile.

Gasoviti vodonik, koji se skladišti u rezervoarima je kombinovan sa kiseonikom u hemijskoj reakciji koja generiše struju i proizvodi vodu kao jedini nusprodukt. Auto i dalje radi na električnu energiju, ali skladišti energiju na ekološki način.

Međutim, vodonik ima svoje nedostatke – skup je za transport i prodaju.

Moć mravlje kiseline

Tim Fast smatra da mravlja kiselina, koju proizvode mravi (formic acid na latinskom), predstavlja rešenje ovih problema.

Mravlja kiselina je tečnost koja može biti preobraćena u vodonik i ugljen-dioksid zahvaljujući novootkrivenom katalizatoru. Tim FAST želi da razvije automobile budućnosti koji će imati normalne rezervoare za gorivo ispunjene tečnošću mravlje kiseline. Kiselina se može preobraziti u vodonik, koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Tečna mravlja kiselina je daleko energetski jača od baterije ili vodoničnog gasa, a raspon i rad ovog automobila sa mravljom kiselinom bio bi daleko superiorniji. Osim toga, trenutne baterije i ćelije vodoničnog goriva nisu kompatibilne sa postojećom infrastrukturom globalnog saobraćaja za tečna goriva, one zahtevaju da se izgrade posebne električne stanice za punjenje.

Sa druge strane, mravlju kiselinu bi jednostavnije mogli da koristimo, a to je sa već postojećih gasnih stanica. Ista količina vode i ugljen-dioksida koja se prazni u toku vožnje će se koristiti za stvaranje ekvivalentnih količina nove mravlje kiseline, održavajući gorivo totalno ugljenik neutralno. Dodajte tome da proizvodnja mravlje kiseline može biti pokrenuta od obnovljivih izvora energije kao što su vetar i solarna energija.

Maketa Formauto Junior

Tim FAST je počeo u 2015. godini i ima za cilj da završi radni model do kraja 2016. Takav ambiciozni rok moguće je postići samo uz pomoć najbolje agilne tehnike izrade prototipova.

Zahvaljujući njihovom Ultimaker 3D štampaču tim je u mogućnosti da dizajnira i štampa prilagođene uređaje i opremu za ovaj model čim im stigne određeni deo za njihov prototip. Tradicionalni način izrade delova CNC-om traje po nekoliko nedelja.

U januaru 2016. uspešno su pokazali svoju maketu Formauto Junior koja radi na mravlju kiselinu. Naredna prepreka je da se napravi prototip 1000 puta jači od njihovog trenutnog prototipa, i to pre kraja 2016. godine. Ova 30-o kW verzija će koristiti mravlju kiselinu za pokretanje javnog prevoza da bi dokazao da je ova tehnologija stvarno u stanju da pokrene velika saobraćajna sredstva kao što su autobusi.

U 2017. godini tim FAST putuje svetom sa prvim automobilom koji radi na mravlju kiselinu.

Sigurni smo da će njihov Ultimaker 2+ nastaviti da trasira puteve u nastojanju da mravlja kiselina postane vodeće održivo gorivo budućnosti!