Raise3D Pro 2 Plus – Najbolji 3D štampač velikog formata 2019?

Prema jednom od vodećih svetskih magazina za 3D štampu, All3DP, Raise3D Pro 2 Plus je proglašen za najbolji 3D štampač velikog formata za leto 2019. S obzirom da ovaj uređaj testiramo poslednjih meseci u 3D Republici, pisaćemo o našem dosadašnjem iskustvu s ovim uređajem.

Prvo, 3D štampač velikog formata… hmmmm? Radna zapremina Raise3D Pro 2 Plus (ako dodaju još koju reč u naziv konkurisaće za nagradu „Najduži naziv na svetu“), jeste 305×305×605mm. Ako pogledamo druge štampače, na primer BigRep One (1005x1005x1005mm), WASP 3MT Industrial (Z-osa 1000mm, fi 1000mm), MASSIVit 3D (1450x1110x1800mm) nisam siguran da Raise3D baš upada u tu grupu.

S druge strane, visina njegove radne zapremine od 600mm ipak prevazilazi standardnih 30-ak centimetara mnogih desktop 3D štampača. Da kažemo ‘ajde de’ pa da nastavimo dalje.

Tri muškarca u kancelariji firme 3D Republika sa velikom kutijom u kojoj je upakovan Raise3D Pro 2 Plus.
Upakovani Raise3D Pro 2 Plus u kancelariji 3D Republike – Boys and Toys
All3DP ZA I PROTIV: 3D Republika, PRAVIMO SE PAMETNI:
ZA:  
Odličan kvalitet izrade U poređenju s čim? Printerom od 100eur, 20.000eur? Jatom galebova?
Kvalitet štampe dosledan OK
Profesionalni Workflows Ne znam šta ovo znači
Potpuno zatvoren zbog regulacije toplote Jeste, ali s PVA mora da se skida poklopac
Odlične integrisane softverske kontrole Ooook
Otvoren izbor FDM materijala za korišćenje PVA drugih proizvođača baš i ne radi
0.01 rezolucija Mož’ da bude
HEPA filter ?!
Snažan, namagnetisan radni sto To jeste… Ko smrt za babu
PROTIV:  
Radna zapremina srednje veličine u poređenju s drugim proizvođačima Kako je onda došao do kategorije štampača velike radne zapremine?
Nezgodna kalibracija Istina
Nema obaveštenja o završenoj štampi Ima

Za cenu od oko 6.000,00€ možete da uzmete dva 3D štampača slične radne zapremine. Međutim, ima jedna caka. Razlika u ceni ide s jednim bitnim pitanjem. Da li imate vremena (čitajte nerava) da konstantno nameštate i podešavate uređaj, ili želite samo da pustite model na štampu i odete da se pravite da nešto radite. Ja lično preferiram ovo drugo.

„Ako volite da podešavate uređaj, potpuno je u redu da se bavite setovanjima, isprobavate svojstva filamenata i optimizujete temperature radnog stola da biste dobili savršen print. Ali ako ulažete $6,000 u profesionalni 3D štampač kao što je Raise3D Pro 2 Plus, nećete želeti da se maltretirate s ovim stvarima. Želećete savršene rezultate bez da razmišljate i na sekund kako će uređaj to postići.“ – All3DP

Moje mišljenje je da dobro razmislite šta je za vas i vaše potrebe savršen rezultat pre nego što ovakve rečenice primite zdravo za gotovo. Što se tiče PLA materijala, stvarno u 3D Republici nismo morali ništa specijalno da podešavamo i uređaj se tu pokazao odlično.

Imali smo par problema, od kojih su neki ruku na srce bili naše greške. Treba vremena da se upoznate s uređajem. Mi u 3D Republici se ne predajemo lako, pa nam je upao filament od 2.3kg direktno u štampač… dok je radio… na glavu za štampanje… Ups!

Ovo je bio dobar test izdržljivosti i nakon kratkog servisa ponovo smo u poslu. Zašto nam je upala rolna u štampač? Bože moj, naravno da nismo mi krivi. Na fabrički nosač ne može da stane velika rolna filamenta. Na 3D štampač koji ima „veliku“ radnu zapreminu i kojem treba puno materijala, ne može da stane puno materijala?! Onda smo mi kao pravi mejkeri improvizovali na brzaka… E sad, da li se kaže štap i kanap ili kartonska kutija i ražanj za pile iz rerne, to su samo trice i kučine. Kasnije smo unapredili naš dizajn selotejpom i to radi.

Filament za 3D štampu na kutiji provučen kroz ražanj za rernu i 3D štampač Raise3D Pro 2 Plus
„Unapređeno“ rešenje nosača velikog filamenta uz zapravo dosta sjajni nosač CGPdesign ekipe

„Početno setovanje Raise3D Pro 2 Plus 3D štampača (prim. aut: probajte brzo da izgovorarate ovaj naziv, zabavno je) je lako i bez frustracija, pod uslovom da vam šraf za autolevelovanje nije labav i ispadne vam u unutrašnjost štampača, kao nama.“ – All3DP

Dualna ekstruzija. Po našem iskustvu, najčešće se koristi za vodorastvorljivi PVA za podršku. Mi nismo uspeli da izvedemo dobar print s ovim materijalom od drugih proizvođača. Razgovarali smo s kolegama koji koriste ovaj uređaj u regionu i oni su imali sličnih problema. Kažu da radi samo s Raise originalnim PVA. I toliko o Open Filament sistemu. Doduše još nismo testirali njihov PVA filament ali ćemo to svakako uraditi u narednom nekom periodu.

„Pa dobro imal’ nešto da valja?“ – čuje se iz mase. Što znači da je vreme da preliminarno zaključimo ovu priču i ja nastavim da se pravim da nešto radim lupkajući po tastaturi.

Raise3D Pro 2 Plus 3D štampač (Sjajno ime, njihov marketing se baš potrudio) nas je ipak oduševio nekim stvarima. Prva i najupečatljivija stvar jeste što ako nestane struje može da nastavi gde je stao, što je za štampače velike radne zapremine izuzetno bitno (pa čak i one sa sumnjivo velikim radnim zapreminama). Takođe, veoma bitna karakteristika jeste da uređaj dolazi spreman za abrazivne materijale. To su novi materijali sa industrijskim karakteristikama. U uređaj možete staviti čeličnu diznu, pri čemu je fider već konfigurisan za ove materijale koji bi inače „pojeli“ standardnu diznu. U 3D Republici smo testirali Novamid 10-30 CF10, što je zapravo Poliamid 6/66 sa 10% karbona.

Raise3D Pr… ma znate već… je 3D štampač za one kojima treba veliki print, s dobrim finišom, lak za upotrebu, bez mnogo čačkanja i setovanja, sa pristupačnom cenom i niskim troškovima eksploatacije. Plus, svakako može da radi manje objekte sa dobrim završnim slojem i može se lako unaprediti da radi s abrazivnim materijalima industrijske primene.

Bez obzira na naše male kritike, ovaj uređaj je za određenu nišu korisnika stvarno dobar 3D štampač.

Čovek u kancelariji kompanije 3D Republika sa velikom flašom u rukama izrađenoj na 3D štampaču Raise3D Pro 2 Plus
Flaša izrađena na Raise3D Pro 2 Plus štampaču

U nastavku možete da vidite i specifikacije ili da pročitate ceo izveštaj magazina All3DP na sledećem LINKU.

Proizvođač: Raise3D
Model: Pro2
Tehnologija: FDM
Ram: Cartesian
Godina: 2017
Kategorija: Profesionalni/Industrijski
Radna zapremina: 305×305×605mm
Maksimalna temperatura radnog stola: 110℃
Veličine dizni: Od 0.2mm do 0.8mm
Maksimalna temperatura dizne: 300℃
Maksimalna rezolucija po Z-osi: 0.1mm
Maksimalna brzina glave: 30 – 150mm/s
Materijali za štampu: PLA, PLA derivati, ABS, HIPS, PC, TPU, TPE, Nylon, PET-G, ASA, PP, Egzotični materijali
Prečnik filamenta: 1.75mm
Mogućnost rada s materijalima drugih proizvođača: Da
Interface: 7 inch TFT touchscreen, Wifi remote control via Ideamaker software 7. inčni TFT ekran na dodir, WiFi kontrola
Povezivanje: Wifi, USB, LAN
Veličina štampača: 620×590×760mm
Težina štampača: 52kg
Struja: AC 100-240V
Dodatne karakteristike: Dual extrusion system, filament runout sensor, power outage resume, camera, HEPA Filter, auto bed-leveling, removable print bed, 32-bit mainboard Dualna ekstruzija, senzor za potrošeni filament, nastavak rada nakon nestanka i povratka struje, kamera, HEPA filter, automatsko nivelisanje radne ploče, izmenljiva radna ploča, 32-bitna matična ploča.

David Daković
Ministar za razvoj 3D Republike