PRVACI SVETA

Otvoreno svetsko prvenstvo u autonomnoj robotici ima nove prvake. Oni su iz Srbije, s novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Tim PMG Robotics čine studenti elektrotehnike i mehatronike na 4. godini studija Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Ovi mladi ljudi se van svojih studentskih obaveza ističu u oblasti autonomne robotike. Tim dizajnira, proizvodi i programira potpuno autonomne robote koji rešavaju određene zadatke primenjujući znanja stečena na studijama. Zadaci se menjaju svake godine kao i teren po kojem se roboti kreću. Na ovaj način konstantno se uvode novi izazovi kako bi se kod studenata podstakla inovativnost, kreativnost i primena teorijskog znanja u praksi.

Ove godine PMG Robotics tim je zauzeo 1. mesto na nacionalnom takmičenju koje je održano 6. aprila, u zgradi Rektorata novosadskog Univerziteta. Iza tima je 8 meseci predanog rada na dizajniranju izgleda robota, konstruisanju mašinskih elemenata, elemenata elektronike, programiranja, planiranja strategija kretanja, rešavanja zadataka itd. Finalni produkt su dva šampionska robota, koja su predstavljala Srbiju na otvorenom prvenstvu sveta u Francuskoj početkom juna. Po prvi put u istoriji ovog događaja prvo mesto osvaja tim iz Srbije.

Kompanija Infinity Print Iz Novog Sada, ove godine je podržala ekipu PMG robotics u vidu tehničke podrške i 3D štampe rezervnih, prototipskih i funkconalnih delova.


Odštampano je preko 100 delova od raznih materijala, različitih mehaničkih i fizičkih svojstava. Koristeći mogućnosti i prednosti 3D tehnologije nad tradicionalnim metodama izrade delova, i korišćenjem najsavremenijih materijala kao što su  ABS, CPE, TPU, NYLON PA, PC, ekipa PMG Robotics je na brz i efikasan način dolazila do rešenja, po potrebi menjajući ideju bez velikih vremenskih gubitaka. Zahvaljujući korišćenju 3D štampe tim PMG robotics imao je vremena da se posveti rešavanju drugih problema i na vreme otkloni greške i pripremi robote za takmičenje.

cof

Kombinacijom znanja i veštine tima PMG robotics i iskustva sa 3D modelovanjem i 3D štampom ekipe Infinity Print, osvojeno je  1. mesto na ovogodišnjem internacionalnom takmičenju.

Sastav tima PMG robotics:
Želimir Trišić – Mehatronika
Slađan Plavšić – Mehatronika
Danilo Lazić – Mehatronika
Nemanja Janus – Mehatronika
Đorđe Dostanić – Mehatronika
Andrej Jusupović – Mehatronika
Petar Knežević – Mehatronika
Nikola Tadić – Mehatronika
Branko Jekić – Mehatronika
Milan Beader – Mehatronika
Vidoje Obradović – Mikroračunarska elektronika
Miroslav Bogdanović – Mikroračunarska elektronika