MakerLab spremno dočekuje 3D budućnost

Dr. Arik Rindflajš i dr. Višal Sačdev otvorili su 2013. godine prvu 3D laboratoriju za štampu u jednoj poslovnoj školi, Ilinois Maker Lab u kampusu Univerziteta u Ilinoisu. Laboratorija je otvorena bez direktnog finansiranja od strane univerziteta ali je, vremenom postala mesto gde se sastaju studenti, članovi zajednice zainteresovani za ubrzani razvoj prototipova, proizvodnju u malim serijama i edukaciju o 3D štampi.

Prvi štampači sa kojima su radili bili su nepouzdani i zadavali su im dosta problema. Međutim, sve se promenilo krajem 2015. kada je laboratorija opremljena Ultimaker štampačima. Prilika da rade sa Cura-om, kao i pristup Ultimaker zajednici takođe su uticali na njihovu odluku.

Arik kaže: “Sami održavamo i popravljamo štampače u našoj laboratoriji. Bile su nam potrebne pouzdane mašine, sa boljom korisničkim podrškom, i upoznali smo Ultimaker kroz 3D zajednicu.“

„ … Počeli smo saradnju sa Ultimaker-om pre nešto više od godinu i po, i veoma smo zadovoljni mašinama.“

MakerLab-ov pogon ima 20 štampača, među kojima i Ultimaker 3, Ultimaker 2+, Ultimaker 2 GO i Ultimaker Original. Upotreba štampača nije ograničena samo na jednu oblast, studenti iz celog kampusa koriste prednosti tehnologije 3D štampe za raznovrsne projekte a laboratorija ima nekoliko stotina poseta tokom jednog semestra.

Arik i Višal usmeravaju rad laboratorije u dva pravca: obrazovanje i digitalna proizvodnja. Laboratorija ima dva cilja: mogućnosti za studente zainteresovane za 3D štampu i rad sa članovima zajednice koji bi imali koristi od aditivne proizvodnje.

„3D štampa omogućava malim kompanijama da se pojave, bez obzira da li su u pitanju startap firme ili ljudi koji rade pola radnog vremena. Posvećujemo pažnju i jednima i drugima. Pored naše želje da obrazujemo mlade, mi smo mala, digitalna radnja za 3D štampu.“

3D štampanje omogućava ne samo studentima da uče, već i da ostvarimo veze sa biznis zajednicom, čime MakerLab ostvaruje prihode.

Početnik? Nema problema!

U MakerLab-u imate dovoljno prilika da učite i eksperimentišete sa dizajnom. Samo u 2016. održano je preko 100 radionica za studente i članove zajednice, na kojima su stekli znanja neophodna za uspešno 3D štampanje. Na radionicama je pokriveno sve, od osnova 3D štampe do pravljenja 3D modela uz pomoć Tinkercad-a i Fusion 360. Zainteresovani su takođe mogli da uče o 3D skeniranju, ili da se prijave na radionicu o Minecraft-u i 3D štampanju.

Nakon uvodne četiri radionice polaznici su dobili Digital Maker Sertifikat koji potvrđuje da imaju osnovna znanja i veštine za dizajniranje i štampanje modela, kao i za rad u CAD softverima, poput Autodesk-a i Tinkercad-a. Ovakve radionice su osnova za brzi razvoj prototipova i 3D dizajn, ključne faktore u pripremi studenata za rad u industrijama koje se oslanjaju na digitalnu proizvodnju.

Iako veći deo prihoda MakerLab-a dolazi od radionica i događaja koje organizuju, osoblje se takođe oslanja na donacije i štampanje da dopuni praznine u budžetu. Svako može da poruči štampanje modela, lično ili on-line, budući da je MakerLab deo mreže 3D Hub.

„Pristupili smo 3D Hub mreži u januaru ove godine i od tada imamo 50, 60 porudžbina mesečno. Pored Arika i mene, koji pomažemo, svakodnevne operacije vode studenti,“ kaže Višal. Kontrolišući proces štampanja od početka do kraja studenti volonteri stiču dragoceno iskustvo koje će nakon studija moći da upotrebe.

Kreativno učenje za mlade umove

Kada se ne bave porudžbinama za 3D štampanje studenti i volonteri u Ilinois MakerLab angažovani su na letnjim kampovima. Kampovi, u kojima su deca od 9 godina i starija, kombinuju 3D štampanje sa hobijima i učenjem.

Program kampa obuhvata veliki broj ideja, koje povezuju razmišljanje o dizajnu sa tehnologijom 3D štampanja. Na primer, kako će NASA tim jednog dana da se nastani na Marsu uz pomoć napredne proizvodne tehnologije.

„U letnje kampove uključujemo i druge digitalne veštine, kao što je rad sa mikrokontrolerima“, kaže Višal. „Kombinujemo to i kodiranje i malo lemljenja da bismo, na primer, napravili dron sa 3D štampanim ramom. Ili koristimo kodiranje… Modelovanje i štampanje koristimo da napravimo okvir, ljušturu za krajnji proizvod, ali deca mogu da istražuju različite sadržaje.“

Pokretanje promena u obrazovanju

Osim što su posvećeni obrazovanju i radu sa zajednicom, Arik i Višal žele da MakerLab  pri Univerzitetu u Ilinoisu postane najbolja obrazovna ustanova kada su u pitanju „desktop“ 3D štampači. Kako bi postigli ovaj cilj nude kurseve 3D štampanja u svojim prostorijama i on-line, na Coursera-i.

„Making things“ kurs koji vodi dr. Rindflajš pruža sasvim konkretna i upotrebljiva znanja. Studenti mogu da planiraju, dizajniraju i odštampaju modele koje su zamislili, kao i da ih promovišu kako bi „izmerili“ uspeh svoje kreacije. „Digital making“ je kurs koji vodi dr Sačdev, čiji je cilj da poduči studente da koriste različite alate i tehnologije neophodne za digitalnu proizvodnju. Dr. Sačdev podstiče studente da istraže IoT (Internet of things) uporedo sa istraživanjem e-tekstile, poput onih koji se koriste za inovativni dizajn pametne odeće.

Trenutno postoji nekoliko kurseva dostupnih studentima i još nekoliko u pripremi. Jedan od njih, 3D printing Hardware, razvio je Mat Grifin iz Ultimaker-a. Drugi kurs, 3D Printing Software delo je Džefrija Smita iz Autodeska. U budućnosti Arik i Višal se nadaju da će njihovih 20 Ultimaker štampača nastaviti da pripremaju studente za sledeću industrijsku revoluciju.

Arik i Višal vole da kažu da škole mogu da koriste 3D štampanje ne samo za startapove već i za osvešćivanje.

„Ova tehnologiju koristimo da približimo studentima ideju da ne moraju da kupe stvari koje su tuđa ideja. Umesto toga, koristeći 3D štampanje, mogu svoje ideje da pretvore u objekte.“