Ne umeš da modeluješ? Pogledaj 4 načina da sam dođeš do 3D modela

Da bi mogao da štampaš na prvom mestu ti treba 3D model.

Često se čini da bez ovog znanja staju sve ambicije ka korišćenju 3D štampe. Ako ne umeš da modeluješ ne očajavaj. U daljem tekstu smo spremili par alata za 3D modelovanje koje možeš lako i brzo koristiti.

Da li si znao da na internetu postoje odlični sajtovi i alatke koji ti omogućavaju da bez ikakavog formalnog znanja skineš i napraviš svoj 3D model? Većina ovih alata omogućava čuvanje fajla u formatu STL, koji je potreban za 3D štampu.

Pre svih se izdvajaju dva sajta koji imaju po nekoliko stotina hiljada potpuno besplatnih 3D modela specijalizovano pripremljenih za 3D štampu YouMagine i ThingGivers. Thing Givers ima trenutno 704,690 3D modela. Ali tu su i SketchFab, TurboSquidCGTrader

Sledeće aplikacije su sjajne za dalje korake u 3D modelovanju, jer omogućavaju neke čak i napredne opcije i operacije.

3D Builder

 • Brz
 • Jednostavan za korišćenje
 • Integrisan u Windows od verzije 8

Blender

 • Dostupan
 • Nudi opciju animacije

Sketchup

 • Google proizvod
 • Brzo se uči

Dalje slede sjajni i potpuno besplatni alati za izradu 3D modela:

 1. ThinkerCad je jednostavan alat koji se koristi iz pretraživača (Chrome, Mozzila, Internet Explorer)  Klikni ovde za ThinkerCad
 2. Gravity Sketch je odlična iPad aplikacija koja ti omogućava da kreiraš 3D modele jednostavnim crtanjem prstima. Videli smo neke stvarno kul modele koji nam dolaze iz Gravity Sketch. Kliknite ovde za Graviti Sketch.
 3. 3D Slash. Ovo je veb aplikacija koja ti omogućava da lako i brzo napraviš 3D modele. Aplikacija je dobila dosta priznanja kao jedna od vodećih za početnike. Klikni ovde da počneš da koristiš 3D Slash.
 4. Smoothie 3D. Ova aplikacija ti omogućava da kreiraš 3D modele od postojećih slika. Veoma je jednostavana za upotrebu. Klikni ovde da probaš Smoothie 3D i kreiraj COOL 3D modele danas!
 5. Trnio je aplikacija za 3D skeniranje na tvom IPhone-u. Skini Trnio ovde i počni da praviš danas.

Sve aplikacija iznad će vam pomoći da napravite sjajne modele 3D, čak i ako nemate nikakve veštine. Na taj način, svako može da napravi svoj model.

Modele možete da napravite i uz pomoć Photogrametrije, metode dobijanja 3D modela uz pomoć običnog fotoaparata. O Photogrametriji možeš više da pročitaš ovde.