Zatvoreni krug digitalne stomatologije: Novi dentalni materijali, primene i integracije.

Stomatologija je već na putu ka potpunom usvajanju digitalnog procesa rada. Sve više se neuredni alginatni otisci zamenjuju digitalnim skenovima, a komplikovane manuelne tehnike kompjuterski potpomognutom proizvodnjom.

Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje. Svaki set zuba je jedinstven, što znači da svaki stomatološki proizvod treba da bude posebno prilagođen. Potreba za velikim prilagođavanjem i malim krajnjim proizvodom čine savršeno mesto za primenu 3D štampe.

Ranije su svojstva materijala predstavljala prepreku za širu primenu ove tehnologije, međutim, novi, biokompatibilni materijali omogućavaju stomatolozima da proizvode širu paletu proizvoda uz pomoć 3D štampe.

Do sada, korisnici Formlabs 3D štampača u stomatologiji su uradili preko 150,000 printova. Danas, uz lansiranje dva nova dentalna rezina, Formlabs uveliko proširuje paletu proizvoda koju Form 2 štampač može da proizvede. Sa odštampanim proizvodima, podjednako preciznim kao kod većih mašina koje koštaju $75,000 i više, Form 2 sve više postaje prvi izbor za profesionalce u oblasti stomatologije.

Upoznajte nove materijale

Formlabs-ovi novi stomatološki materijali dodaju ceo spektar mogućnosti, uključujući model krunice i mosta, splintove, folije i proteze.

Stomatološki LT providni rezin

Biokompatibilni rezin klase IIa, Stomatološki LT providni rezin sa performansama visoke otpornosti na lom i habanje, čine ga idealnim za splintove, proteze i ostale direktno odštampane ortodontske proizvode. Ovaj providni materijal se polira do izuzetne optičke transparentnosti i prelepog krajnjeg proizvoda.

3D odštampane proteze

Mi pomeramo granice digitalne stomatologije. Trenutno razvijamo prvi integrisani proces rada zatvorenog ciklusa za proizvodnju visokokvalitetnih 3D odštampanih stomatoloških proteza. Trenutno se u Formlabs-u i partnerskim stomatološkim labaratorijama rade kliničke studije i testovi procesa rada, s novim biokompatibilnim materijalima za proteze i zube koji će se pojaviti u jesen 2017.

Jednostavan proces rada uz integraciju 3Shape skenera

Formlabs i 3Shape, svetski lider u 3D skeniranju i CAD/CAM softverima za stomatološku praksu i labaratorije, najavili su integraciju softvera koji će biti pokretač celokupnog digitalnog procesa rada za profesionalce u stomatologiji. Inicijalno počevši od Implant studija, novi stomatološki proces rada s 3D štampom omogućava efikasnije i efektivnije dizajniranje hirurških vođica (surgical guide) proizvoda kao i njihovu proizvodnju. Ovo će učiniti samu proizvodnju hirurških vođica lakšom i daleko jeftinijom nego do sada.

Dalje integracije moćnog softvera 3Shape-a, uključujući Dental System i Orthodontic System, su u razvoju i planira se njihovo lansiranje tokom godine.