3D štampani medicinski uređaji za Gazu

Upoznajte Tereka Lubanija – Doktora koji je inicirao razvoj jeftine, a vitalne medicinske opreme za pojas Gaze.

Dugogodišnji konflikt između Izraela i Palestine doveo je do uništavanja kuća i infrastrukture, a voda za piće i električna energija su retkost. Zbog opsade Gaze, osnovna dobra uključujući i medicinska srestva ne ulaze u zonu, a stanovnici su primorani da nađu nove načine snabdevanja.

Doktor Terek Lubani pribegava 3D štampi kao tehnologiji s velikim mogućnostima za stvaranje medicinske opreme po niskoj ceni u velikim količinama za pomoć njegovim pacijentima. Stetoskop doktora Luba košta samo 30 centi i radi bolje nego tradicionalni ekvivalent za 200 dolara. Na to ga je podstakao niz posebno žestokih napada od strane Izraela 2012. godine kada je zajedno sa svojim kolegama morao da prisloni uvo na grudi pacijenta da bi utvrdio da li pacijent diše.

Terek Lubani je pokrenuo projekat Glia čiji je cilj da obezbedi pojas Gaze, a posebno bolnicu u kojoj radi već nekoliko godina, medicinskim sredstvima i materijalima. On je osmislio niz medicinskih medicinskih zamena za originale kao što su razboj za tkanje gaze, otoskop za ispitivanje uha, stetoskop kao i mnoge druge koje je publikovao na otvorenoj platformi Github.

Dr Lubani samofinansira projektovanje uređaja u iznosu od 10.000 eura, i uveren je da će uskoro dobiti dozvolu za komercijalnu upotrebu širom sveta. Na putu smo da dobijemo medicinsko odobrenje Medical Device Establishment License (MDEL) od zdravstva Kanade.“ Rekao je za WIRED.

Sledećih par razvoja u Gili su 3D štampa uređaja za merenje kiseonika u krvi, kao i elektrokardiografska mašina i mašina za hemodijalizu.

U svom odvojenom projektu EmpowerGAZA, finansiranu kroz platformu Indiegogo, dr. Lubani se nada da će pomoći izgradnju održivog sistema za prikupljanje solarne energije preko solarnih ploča na vrhu bolnice u Gazi i time obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom uprkos vojnim napadima.