Make3D – kako je spiner pokrenuo naš startap

Maida i Jasmin već su se bavili 3D modelovanjem u trenutku kada su se, preko prijatelja prvi put susreli sa 3D štampom. Tehnologija 3D štampe činila se kao dobra prilika za nova iskustva i proširenje znanja. Novac koji su zaradili kao freelanceri uložili su u tada najpristupačniji, kineski 3D štampač. Ipak, bilo je potrebno neko vreme, sklapanje i podešavanje i njihov prvi 3D štampač bio je spreman. Bio je to početak Make3D-a. Prvi model koji su odštampali bio je fidget spinner, u trenutku kada još uvek niko nije znao šta je to. Napravili su Facebook stranicu, koju je vodila Maida, a Jasmin je bio zadužen za dizajn. Za nekoliko meseci imali su 10 modela u 5 boja, koje su radili po porudžbini. Isprva su to bile mahom kolege, ali ubrzo su porudžbine dolazile sa svih strana.

Zajedno sa kolegama sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu učestvovali su na Ultimaker Educational Challenge i primenili znanje koje su do tada stekli. Pobedili su na izazovu i osvojili Ultimaker printer za svoj fakultet. Pored 3D štampe nastavili su da se bave i 3D modelovanjem. Još uvek pokušavaju da u regionu primene svoja znanja. Kao tim, uradili su puno projekata u kojima su proširili svoja znanja na mnogo više od onoga što se od mašinskih inženjera očekuje.

3D štampa i livenje mašinskih delova

Make3D, Maida i Jasmin, koriste software za kompjuterski pomognuto dizajniranje (CAD) kako bi radili na konstruisanju mašinskih delova prema tehničkim crtežima. Nakon dizajniranja potrebno je model prilagoditi metodi livenja a zatim 3D štampaču (FDM ili SLS).
3D štampani model šalju u livnicu koja na osnovu dobijenog modela pravi kalup u pesku u koji se uliva željeni metal. Jednom odštampani model može se koristiti nebrojeno puta, ukoliko se radi o FDM tehnologiji štampanja.
U samom procesu izrade modela je i prednost 3D štampe. Ranije je bilo potrebno 2 do 3 meseca za izradu modela od drveta, a 3D štampač model izradi za nekoliko sati. Druga prednost je cena, koju kod štampanih modela određuje zapremina, a ne oblik modela.

3D štampa u juvelirstvu


Pravljenje unikatnog nakita danas je mnogo jednostavnije. Na sličan način kao i mašinski delovi nakit se modeluje u software-u za 3D modeliranje na osnovu želja kupca ili crteža, nakon čega se izrađuje foto-realistična fotografija. Nakon što je dizajn potvrđen model je potrebno prilagoditi štampaču SLA tehnologije koji koristi vosak kao materijal od kog gradi model. Odštampani model se zatim lije u srebru ili zlatu i ukrašava kristalima koji su unapred predviđeni u 3D modelu.

3D štampa i izrada suvenira

Gipsani suveniri su danas svakodnevna pojava a sada uz pomoć CAD software-a i 3D štampača mogu se proizvoditi kalupi za gips u bilo kom obliku.

3D štampa i gotovi proizvodi

Make 3D je ispratio svetski trend i kreirao svoju liniju fidget spiner-a u različitim bojama i oblicima. Koristili su 3D štampače prilikom izrade tijela dok su ostale dijelove nabavljali u lokalnim prodavnicama.

Štampa, skeniranje i obrnuti inženjering

Nakon skeniranja 3D modeli se mogu direktno odštampati. Međutim, ukoliko imate model koji želite izmeniti ili, što je najčešće popraviti, to je moguće uraditi korišćenjem CAD software-a u kome se skenirani mesh pretvara u solid model koji se zatim može dorađivati po potrebi. Najbolji primer ovog postupka su najlonski zupčanici koje koriste štampači. Problem koji se javlja kod tradicionalnog načina proizvodnje su otvori koji u većini slučajeva nisu okrugli. Sa korišćenjem 3D štampača tih problema nema a samo vreme izrade se smanjuje sa nekoliko sedmica na nekoliko sati.