Značaj Aditivne Proizvodnje (deo drugi)

Na skali vrednosti proizvodnje po količini možemo da redefinišemo ose po kojima sudimo o promenljivosti proizvedenog dela. Tri osnovne ose bi bile: 

 • Količina (Volume) – količina proizvedenih komada 
 • Prilagođavanje (Customization) – prilagođavanje proizvoda korisniku 
 • Kompleksnost (Complexity) – složenost geometrije dela 
Diagram

Description automatically generated

Celokupni prostor proizvodnih mogućnosti se deli prema tri ose:  

 • Količina se odnosi na količinu proizvedenih proizvoda (ili delova). 
 • Složenost se odnosi na nivo složenosti dela ili proizvoda. Složenost se može odnositi na geometriju (strukturno optimizovani nosač ili kalup sa unutrašnjim prolazima za hlađenje), ili funkciju (npr. ceo avion). 
 • Prilagođavanje se odnosi na to koliko je proizvod specifičan za potrebe krajnjeg korisnika. 
Chart, diagram, radar chart

Description automatically generated

Primeri  

 1. Mass Complexity

  Ovo je optimizovani nosač za primenu u avio industriji koji smanjuje masu uklanjanjem suvišnog materijala zadržavajući dovoljnu mehaničku čvrstoću i krutost da ispuni svoju predviđenu funkciju. Pretpostavimo da se nosač proizvodi u velikoj količini. 
 1. Mass Customization

  Ovo je implantat za operaciju zamene kolena, koji ima svoje volumetrijske dimenzije i zakrivljenosti prilagođene specifičnoj geometriji zgloba pacijenta. Ukupna proizvedena količina ovog implantata je velika, ali pošto je jedan njegov deo prilagođen određenom pacijentu on se proizvodi AM, nakon čega se polira i premazuje. 
 1. Adaptive Manufacturing

  Ovo je ortodontska proteza koja se koristi za ispravljanje grešaka u zagrižaju pacijenta. Steznik (folija) je napravljen korišćenjem 3D štampe i sadrži izuzetno detaljan, zakrivljeni oblik zasnovan na 3D skenu pacijentovih zuba. Proteza se isporučuje mnogim kupcima širom sveta. 
 1. Mass Complexity

  Ovo je patika za trčanje, Futurecraft 4D, koju proizvodi Adidas. Patika ima 3D štampanu srednju potplatu sa prostorno profilisanom geometrijom rešetke. Ovo omogućava bolje performanse patike na različitim kontaktnim tačkama sa tlom. Područje pete ima otvoreniju strukturu dizajniranu da ublaži udar, dok prednja površina ima čvršću rešetku za očuvanje kinetičke energije i održavanje momenta na napred. Patika se proizvodi u velikim količinama sa fiksnom geometrijom, u standardnim veličinama.