SIEMENS koristi 3D štampu kao stratešku prednost

SIEMENS skraćuje vreme proizvodnje i uključuje klijente ranije u proces proizvodnje i tako ostvaruje svoju stratešku prednost na tržištu.


Stiven Bejker je šef odseka za istraživanje i razvoj u kompaniji SIEMENS (Siemens Rail Automation). Prema njemu, upotrebom 3D štampe uspeli su da proizvodnju prototipa skrate sa 12 – 16 nedelja na samo 1 – 2 nedelje.

„Tako smo stigli od 3D CAD modela, preko 3D štampane komponente do finalne metalne komponente bez da smo prolazili kroz regularne procese proizvodnje.“ Stiven je dodao: „Ovo nam je omogućilo da umanjimo vreme potrebno da od faze modela stignemo do faze finalne komponente na 1 – 2 nedelje, u poređenju s tim bi nam normalno trebalo negde između 12 i 16 nedelja.“

Oni su uzeli 3D komponentu odštampanu s PLA materijalom i prebacili u voštanu formu. Zatim, formu su umočili u keramički rastvor i ostavili da očvrsne. PLA je odličan materijal za ovu fazu, jer se prilikom pečenja keramike potpuno istopi. Rezultat toga je nastanak šupljine u koju može direktno da se lije čelik.

Džimi Mekdajer je šef transporta i proizvoda za azijsko pacifički region. On navodi da kompanija Siemens prestaje da posmatra samo proizvodnju u okviru fabrike. Ona se okreće ka sagledavanju čitavog lanca vrednosti. Pri tome, 3D štampa im omogućava da uključuju svoje klijente ranije u proces dizajniranja proizvoda. Ovo je i strateška prednost kompanije jer ovime uspeva da ubrza plasiranje proizvoda na tržište.

SIEMENS koristi 3D štampu kao stratešku prednost