Inovacija – I Novac i Ja!

Izvršni direktor Nokia je završio svoje obraćanje novinarima rekavši da iako nisu uradili ništa pogrešno nekako su izgubili.

Nokia je bila ugledna kompanija. Nisu uradili ništa loše u svom poslu, međutim, svet se prebrzo promenio. Njihovi protivnici su bili previše moćni, propustili su priliku da primene ono što su naučili, propustili su voz. Ne samo da su propustili priliku da zarade veliki novac, već su izgubili i šansu za opstanak. Pouka ove priče je, ako se ne promenite, ispašćete iz takmičenja.

Oni koji odbijaju da uče i usavršavaju se, primenjujući nove tehnologije, definitivno će jednog dana postati suvišni i neće biti relevantni za industriju. Naučiće lekciju na težak i skup način.

Zapitajte se šta sve konkurencija krije od vas

3D Republika je vodeća kompanija u regionu, ne samo po broju instaliranih uređaja, nego i po energiji koju ulaže u usavršavanje. Kroz konstantno praćenje trendova i prisustvo na regionalnim konferencijama, uz organizaciju istih, 3D Republika ,,kupi,, informacije iz industrije i sa terena.

Kao dokazani partner svih tehničkih univerziteta u regionu u konstantnoj smo komunikaciji sa akademskom zajednicom i predstavnicima različitih fondova i organizacija.

Reč koja se najčešće pominje u našim razgovorima je Inovacija.

To nije slučajno, iako tu reč koristimo olako.

Značenje reči Inovacija, je sjajno objašnjeno u govoru profesora Mašinskog fakluteta iz Beograda na 6. po redu konferenciji CNN Tech u organiziaciji Inovacionog Centra istoimenog fakulteta.

I Novac I Ja!

Bez novca inovacija (proizvod) vrlo verovatno neće ugledati svetlost dana i zato je potrebna konstatna komunikacija onih koji imaju novac, privatnog sektora i onih kojima novac često fali iako imaju svo potrebno znanje, obrazovnog sektora.

Iskoristite nas kao medijatora i ostvarite rast kakvu do sada niste mogli ni da zamislite!

3D štampa odavno nije Inovativni pristup u proizvodnji već standard.

Mada, svakim danom vidimo nove proizvođače na tržištu koji se bore da budu deo Industrije koja ostvaruje rast od 30 procenata svake godine.

Zašto je Continetal, Continental?

Zašto je Henkel, Henkel?

Zašto je Leoni, Leoni?

Ne samo zato što su naši partneri nego i zbog toga što konstatno ulažu u nove tehnologije i pomno prate impulse tržišta.

Kako god gledali na situaciju u svetu, evidentno je da je inflacija velika, da sirovi materijal svakim danom poskupljuju i da se industrija susreće sa ozbiljnim izazovima.

Da li je sada vreme da uložite u novu opremu?

Ne!

Da li je sada vreme da uložite u uslužnu test 3D štampu?

Apsolutno da!

Širom sveta, kompanije se oslanjaju na 3D štampu kako bi ubrzale proizvodnju i uštedele novac.

Brza izrada prototipova omogućava kompanijama da budu sigurnije u svoj koncept pre nego što investiraju u skupu masovnu proizvodnju sa još skupljim materijalima.

Sada se mogu pristupačno kreirati, baš vama prilagođeni, alati za neophodne aplikacije u roku od nekoliko sati. Na primer, umesto da jedan deo košta 1.000 EUR, 3D štampane komponente mogu koštati samo 10 EUR.

Za razliku od tradicionalnih proizvodnih procesa, koji obično proizvode mnogo otpadnih materijala, industrijski 3D štampači koriste samo količinu materijala koja je potrebna za taj proizvod.

Industrijska 3D štampa omogućava preduzećima da prošire geometrije koje mogu da proizvedu, što bi bilo nemoguće postići bilo kojim tradicionalnim proizvodnim procesom.

Aditivna proizvodnja omogućava štampanje celih delova, pri čemu čak i delovi modelovani od nekoliko složenih komponenti mogu biti odštampani iz jednog dela.

Npr, celokupno jezgro turbine se proizvodi kao jedan komad. Ovo značajno skraćuje ceo proces proizvodnje, jer je eliminisan korak sastavljanja jezgra. To znači da se do 75% troškova može smanjiti ako govorimo o manjim serijama.

U narednim godinama, skoro sve industrije i kompanije u svetu će koristiti ovu tehnologiju da unaprede svoju proizvodnju i lance snabdevanja, dok skoro 100% proizvodnih kompanija u Kini već aktivno koristi aditivnu proizvodnju.

Šta sada, kad sve ovo znamo?

Počnite da razmišljajte na ovaj način i pomozite vašim inženjerima da sagledaju širu sliku.

Ne samo da će pomoći kompaniji nego će pomoći i sebi, štedeći svoje vreme i energiju.

Imati 3D štampač ne znači više posla, nego naprotiv! Možda samo više kreativnog posla.

Ako niste sigurni i treba vam vremena, što je i normalno, počnite tako što ćete nam poslati model koji je kompleksan ili ga je teško proizvesti tradicionalnim metodama, ili ga je zbog aktuelne situacije skupo ili nemoguće nabaviti, a mi ćemo uraditi ono u čemu smo najbolji.

Posetite neki od naših show room-ova i uverite se u mogućnosti tehnologija 3D štampe, kao što su FDM, SLA, SLS, i revolucionarnu DED (metal 3D štampu koja umesto metalnog praha koristi MIG – MAG žicu za zavarivanje).

Čekamo Vas!