ERIKS: čisto, sertifikovano i kontrolisano sa 3D štampom

Kada ulazite u objekat ERIKS-a u Alkmaru, Holandija, imate utisak da ste ušli u naučno fantastični film. Vrata kontrolisana pokretom se automatski otvaraju prema gore, pokretom ruke. Natovareni viljuškari nečujno klize. Muškarci i žene u plavim kombinezonima energično hodaju. Niz uzdignutih transportnih traka neprekidno sortira pakete raznih veličina i oblika. Varnice lete dok se zavaruju različiti delovi.

To je mesto koje vrvi od života, ali bez trunke haosa. Nema čak ni buke, što je posebno zanimljivo ako se uzme u obzir broj industrijskih zadataka koji se tu obavljaju.

ERIKS nudi tehničke komponente i povezane usluge za sve grane industrije. Dodavanjem 3D štampe u svoj proizvodni proces ERIKS je u mogućnosti da svojim klijentima pruži jedinstvenu uslugu. Tehnologija 3D štampe je takođe omogućila ERIKS-u da dalje usmeri svoje svakodnevno poslovanje.

Čisto i bezbedno

U ERIKS-u su reči „Čisti proizvodni pogon“ istaknute duž jednog od zidova. Skladište je dobro organizovano i osvetljeno, podovi besprekorno čisti. Sve u svemu, savršeno mesto za ERIKS-ov novi hab za 3D štampu.

„Štampamo već neko vreme. Uglavnom prototipove, ali takođe i priručne alate i vođice, kao i delove za krajnju upotrebu koje je ranije bilo nemoguće proizvesti,“ kaže Job van de Sande, Šef odeljenja za tehnologije zaptivanja i polimere u ERIKS, Holandija. „Uspeli smo i da identifikujemo nekoliko desetina prilagođenih bezbednosnih delova koji su nam omogućili da unapredimo bezbednost na radu u našim proizvodnim pogonima.“

Bezbednost je ključna u ERIKS-u. Čisto radno okruženje je bezbedno radno okruženje, tačnije ono u kome može da se radi efikasnije. Kompanija smatra sigurnosne faktore sastavnim delom, ako ne i neodvojivim, od ciljeva i rokova kao što su proizvodni ciljevi i profitne marže.

Tehnologija poput 3D štampe se u ovakvom okruženju savršeno uklapa u proizvodni proces, posebno u razvijanju i upotrebi alata koji poboljšavaju sigurnost na radnom mestu. Na primer, jedan od ovih alata je postavljen na kolut folije za omotavanje u gotovo ljudskoj veličini, pretvarajući zadatak uklanjanja i zamene rolne u brz i siguran posao za jednog čoveka.

Još jedan priručni alat proizveden 3D štampom drži komad cevi na mestu, osiguravajući da ga robotska ruka zavari precizno. Razvili su i sličan alat koji koriste varioci. Čak su i Ultimaker glave za štampu smeštene jedna pored druge u posebno odštampanom držaču. Pojedinačno ovi delovi, i promene koje omogućavaju, mogu delovati malo. Međutim, zajedno daju značajne rezultate, štede vreme i novac i potencijalno živote.

„Korišćenjem 3D štampe zapravo smo uštedeli 350.000 evra u našim proizvodnim pogodnima povećavajući „prinos“ naših proizvoda i istovremeno eliminišući brojne sigurnosne rizike“, rekao je Job.

Zajedničkim naporima do sertifikovanih delova

Čistoća i 3D štampa takođe zajedno predstavljaju priliku za ERIKS da pruži dragocene usluge svojim klijentima.

„Vidimo veoma velike mogućnosti za naše kupce“, rekao je Job. „Međutim nezgodan deo je što je veoma teško identifikovati sve te mogućnosti u nečijem poslu. Ono što mi radimo je da, sa kupcem, pažljivo pregledamo lokaciju, proizvodnu liniju i počnemo da identifikujemo i razvijamo te mogućnosti zajedno.

Nakon „skeniranja“ lokacije delove dizajnira sam klijent ili inženjeri u ERIKS-u. Zatim ih štampaju na Ultimaker S5 printerima u svom pogonu u Alkmaru. Prostor u kome se nalaze 3D štampači ima konstrolisane uslove i ceo proces štampe se pažljivo nadgleda zahvaljujući čemu su delovi „sertifikovani“; ERIKS garantuje ne samo kvalitet i efikasnost već i ponovljivost i pouzdanost.

„To znači da klijent može da poruči (deo) danas ili za godinu dana i isporučićemo isti deo, sa istim mehaničkim karakteristikama,“ kaže Job.

Međutim, ako kupci žele veću kontrolu, ako su deo Ultimaker ekosistema, mogu zatražiti 3D model umesto fizičkog dela i sami ga odštampati. Ovo je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ERIKS izabrao Ultimaker. Kombinacija hardware-a, software-a i materijala omogućava jednostavnu upotrebu u svako vreme, od kompanije do kompanije, od grada do grada, od zemlje do zemlje. To je rešenje koje je obostrano korisno za sve uključene, štedeći ERIKS-u i njegovim klijentima vreme i novac.

„Kada blisko sarađujemo sa našim klijentima zaista nam mnogo pomaže ako imamo istu platformu“ kaže Job. „Tako možemo zajedno da radimo na razvoju proizvoda.“

Budućnost u hrani

Upravljajući svojim Čistim proizvodnim pogonima za proizvodnju ERIKS je već postavio temelje za budućnost. Pogon je usklađen sa EC 1935/2004 za svoje aktivnosti 3D štampe i poseduje čista proizvodna područja i veliku čistu sobu klase ISO 6. Pored usaglašenosti sa evropskim bezbednosnim kriterijumima u vezi proizvodnje i rukovanjem hrane, ERIKS radi na dobijanju sertifikata i potvrda od FDA što će im omogućiti proizvodnju 3D štampanih delova koji su bezbedni za hranu i mogu se koristiti širom sveta. Sledeći korak za njih je dobijanje medicinskih i farmaceutskih ISO standarda.

Sve u svemu ERIKS filozofija je u velikoj meri usklađena sa filozofijom 3D štampanja. Njihov rad je jednostavan, usmeren, efikasan i čist sa jasnim i definisanim procesima. Možda i najvažnije je to da ERIKS i njihovi klijenti uvek imaju potpunu kontrolu.

„Zbog toga vidimo Ultimaker kao savršeno rešenje za nas, ali i za naše klijente. Ultimaker nam omogućava da vidimo mogućnosti, razvijamo ih i uživamo u plodovima 3D štampe,“ kaže Job.