Arhitektura – od snova do dizajna sa 3D štampom

Primena 3D štampe u arhitekturi

Danijel Areljano pridružio se Bersi Čen Studiju pre sedam godina, ostvarivši životni cilj da radi u arhitekonskom birou. Danas je Senior Project Manager i nadgleda niz projekata za različite klijente – mlađe ljude koji grade svoj poslovni prostor ili starije, za koje dizajnira kuću iz snova.

Graditi u srcu Teksasa

Bersi Čen Studio nalazi se u Ostinu, Teksas, a njihovi projekti izvode se u, i oko grada, kao i u centralnom Teksasu. Za Danijela i njegove kolege od velike važnosti je da vide planove za izgradnju iz svih uglova zbog usmerenosti na dizajn, ali i samu izgradnju. Kako bi ovo postigli i predstavili dizajn klijentima, tim je počeo 2015. Godine da koristi 3D štampu za prikazivanje modela.

Kupili su 3D štampač kako bi klijentima lakše predstavili svoje nacrte, ali je uređaj postao sastavni deo procesa razvoja. Mogu da šalju modele direktno klijentu, prikažu ih na video sastancima, ili predstave uživo otklanjajući na taj način bilo kakve nedoumice i sumnje u vezi samog projekta.

“Naši klijenti nam stalno govore koliko im je 3D model pomogao da razumeju projekat”

Svi uključeni u proces uživaju u 3D uzorcima a klijenti veoma često insistiraju na tome da zadrže 3D model iako Bersi Čen tim više voli da ih zadrži kao primer ostvarenog projekta.

 

Modeli su ipak više od materijalizovanog projekta gradnje. Ovi 3D štampani modeli služe da dočaraju klijentu kako određene karakteristike mogu da ožive ceo dizajn. “Lakše se zaljubljuju u dizajn,” kaže Danijel. “To je kao neko uverenje da će projekat postati stvarnost. Model kao da poručuje da je projekat postao stvarnost. Moguće ga je izgraditi i to će postati vaš dom ili posao.”

Ekonomična rešenja za dizajn

Bersi Čen Studio trenutno ima Ultimaker 2 Extended koji obično radi 24 sata, jednom nedeljno. Kada su tražili 3D štampač 2015. godine tim je hteo mašinu koju je lako koristiti, iza koje stoji pouzdana kompanija sa dobrom komunikacijom sa mušterijama. Ultimaker je svakako pobedio kada je u pitanju lakoća rukovanja kao i činjenica da ima veliku i aktivnu online zajednicu. Sada, nakon skoro tri godine iskustva sa 3D štampom, uspevaju da izvuku najviše iz svakog dizajna.

“Sada ne odbacujemo nijednu ideju. Odštampamo ono što smo smislili i možemo to da podelimo sa celim timom. Ako na kraju ne ostvarimo tu ideju ona živi na našem stolu ili polici za neki kasniji trenutak.”

Pogodnosti upotrebe 3D štampača idu dalje od modela na polici. Lakoća korišćenja Ultimaker Cura softvera kao i kvalitet Ultimaker 2 Extended štampača dve su karakteristike koje su su višestruko korisne. “Stvaranje modela je neuporedivo isplativije nego platiti nekome da ga napravi,” objašnjava Danijel. “Arhitektonski modeli su skupi a mašina može da napravi model mnogo brže od čoveka.” Otkako koristi Ultimaker 3D štampač Bersi Čen tim ostvaruje znatne uštede u vremenu, novcu i opštoj produktivnosti.

Ultimaker im takođe omogućava da štampaju modele koje bi bilo veoma teško ručno izraditi, čime takođe lakše izlaze u susret klijentima. Upravo ova raznovrsnost je ključna u procesu dizajniranja, koji podrazumeva korišćenje programa kao što su Rhino, Revit i FormIt pre nego što će uneti podatke u SketchUp i Ultimaker Cura za štampanje.

Modelovanje budućnosti arhitektonskog dizajna

Jedan od Danijelovih najdražih projekata, do danas, je veliki model sa nekoliko zgrada na kome su radili sa još dvoje arhitekata. Njegov tim je odvojio vreme da odštampa celu lokaciju izgradnje sa svim zgradama, uključujući i one koje su tuđi projekat, kako bi dobili sveobuhvatnu predstavu. Klijent je bio impresioniran, i predstavio je model investitorima i gradu kako bi dobio odobrenje za izgradnju. Drugi favorit Bersi Čen tima je luksuzna kuća smeštena na jednoj litici.

Danijel smatra da arhitekte imaju višestruke koristi od 3D štampe, budući da je neprocenjivo oruđe u predstavljanju ideja klijentima, ali i za razvoj različitih faza projekta. Stvaranje 3D štampanih arhitektonskih modela unosi život u projekat, što 2D prezentacija ne može.

“Ovo je sjajan alat za arhitekte. Ima nečeg neuhvatljivog u držanju modela u rukama I rada na njemu kroz sve promene modela.”

Bersi Čen Studio se nada da će u budućnosti moći sa 3D štampom još više da učestvuje u procesu izgradnje. Sa nestrpljenjem iščekuju dalji napredak u 3D štampi u vidu bržeg štampanja, veće rezolucije modela, i većih zapremina štampe koje će arhitekte i graditelji moći da koriste za stvaranje još inovativnijih arhitektonskih rešenja.