3D štampa – Konkurentska prednost

Kako uz pomoć 3D štampe da se takmičite sa velikim kompanijama… i pobedite

Firme i startapi imaju potrebu da njihov novi proizvod ili usluga dospeju na tržište i da ostvare poslovni uspeh. Međutim, kako se probiti na tržištu i pozicionirati pored svih tih giganta sa ogromnim budžetima?

Jedan od načina jeste posmatranje procesa proizvodnje. Postavljanje pitanja koja tehnika je u srži tog procesa i da li postoji način da se ona prevaziđe.

Za primer, posmatraćemo juvelirsku industriju. Velika industrija koja se konstantno unapređuje, ima custom made proizvode i ne zahteva ogromna kompleksna postrojenja kao na primer za preradu nafte ili proizvodnju aviona.

Industrija juvelirstva se procenjuje na $280 milijardi, i istorijski gledano u njenoj srži su se nalazile dve tehnike: ručna proizvodnja i livenje uz pomoć voštanih modela. Ove tehnike su zahtevne po pitanju tehničkog znanja, vremena i grešaka koje mogu biti izuzetno skupe. Majstor juvelir radi na prototipu ponekad i mesec i više dana.

Koraci u procesu digitalne juvelirske proizvodnje koja uz 3D štampu stvara konkurentsku prednost.
Digitalizacija juvelirske proizvodnje uz pomoć 3D štampača

Tehnologija, vreme i greška su tri dela procesa koji se mogu uzeti za posmatranje skoro svake proizvodne industrije i možemo ih pretvoriti u sledeća pitanja:

  1. Koja tehnološka znanja su potrebna za ovaj proces ?
  2. Da li zahteva dug period izrade?
  3. Da li greške podrazumevaju vraćanje na početak tog dugotrajnog procesa ili stvaraju dodatne visoke troškove?

Juvelirska industrija je jedna od onih kod kojih svaka od ove tri premise podiže cenu proizvodnje i samim tim i cenu proizvoda. Ekonomija obima je podelila industriju na custom made proizvode s visokim cenama a malim obimom proizvodnje i proizvode s niskim cenama a velikim obimom proizvodnje. Generalno pravilo je da prvi spadaju u klasu kompleksnih proizvoda, najčešće se ta kompleksnost ogleda u zahtevnoj geometriji samog proizvoda.

Čovek drži dva prstena proizvedena uz pomoć 3D štampača.
Kompleksan dizajn je teško proizvesti bez 3D štampača.

3D štampa uspeva da obezbedi najbolje od oba sveta. Uz pomoć nje mogu da se rade kompleksni proizvodi ali sa znantno nižom cenom, uz smanjivanje ručnog rada i time kraćeg vremena proizvodnje unikata. Neki od tih unikata mogu se kasnije proizvoditi serijski uz pomoć silikonskih kalupa.

Nakon prevazilaženja početnih problema tradicionalne tehnologije, vrata su se otvorila za neke neočekivane mogućnosti po pitanju konkurentske prednosti.

S obzirom da 3D štampa omogućava daleko bržu proizvodnju početnih modela, omogućava i više iteracija u samom dizajnu. Ovo je dovelo do toga da u razvoju custom made proizvoda klijent može da se uključi mnogo ranije u sam proces garantujući njegovo veće zadovoljstvo krajnjim proizvodom. Ovakav pristup se pokazao izuzetno unosan jer smanjivanjem troškova proizvodnje i povećanjem zadovoljstva klijenata mogu se ostvariti i veće marže i time unosniji posao zajedno s jačom konkurentnosti.

Jedan od primera tehnologije jeste Formlabs, američki proizvođač 3D štampača koji rade na principu SLA tehnologije. Visoka preciznost i dobar finiš zajedno sa materijalima koji mogu da zamene standardne voštane materijale, pozicionirali su ovog proizvođača visoko u juvelirskoj industriji. Takođe i pristupačna cena omogućava niske troškove nabavke, što je jedan od ključnih faktora u početnim fazama razvoja firme.

Formlabs štampač Form 3 s otvorenim poklopcem i osnovnim karakteristikama.
3D štampač kompanije Formlabs, model Form 3

Jedna od bitnih karakteristika 3D štampe je veća sloboda u samoj geometriji dizajna uvećavajući mogućnosti za filigranskim i kompleksnim proizvodima za kraće vreme i uz niže troškove.

David Daković,

Ministar za razvoj, 3D Republika

U kojoj grani proizvodne industrije vi poslujete? Ako imate želju da saznate kako bi tehnologija 3D štampe mogla vama da pomogne, javite nam se da otkrijemo zajedno.