3D štampa autodelova za uštedu vremena i novca

“3D štampa nam je omogućila da brzo proizvedemo deo visokog kvaliteta koji može da služi kao funkcionalni deo. Takođe testiramo interesovanje za potencijalnu proizvodnju. S obzirom na prirodu posla, iteracije vezano za prototipe ne bi bile moguće u tradicionalnoj proizvodnji.” – Dom Tuci, Tucci Hot Rods

3D štampa je omogućila firmi Tucci Hot Rods da proizvede custom delove za kola koji služe da izmene i kreiraju custom vozilo za njihove klijente – po izuzetno visokim standardima dizajna i mnogo manje vremena nego što je to prethodno bilo moguće.

Tucci Hot Rods – Upoznavanje s kompanijom

Osnovani 1997, Tucci Hot Rods, Marsi, Njujork, proizvode custom, posebna vozila preko 20 godina. Kombinujući svoju jaku reputaciju u hrabrosti i kreativnosti s impresivnim tehničkim znanjem o korišćenju metalnih tabli i proizvodnji custom autodelova, omogućilo je Tucci Hot Rods da se razviju od posebne radionice do svetski poznatog pokreta. Modifikacija automobila je kompleksna. Ona uključuje toliko izmena da se retko nađe već napravljen deo, komponenta s police koja se besprekorno uklapa s ostatkom dizajna i pritom ispunjava visoke standarde kompanije po pitanju kvaliteta. Pravljenje savršenog custom dela zahteva vreme i može da bude nepodnošljivo skupo, posebno ako se koriste tehnike tradicionalne obrade na CNC mašinama. Ova ograničenja sputavaju kreativnost i smanjuju kvalitet krajnjeg proizvoda.

Izazov

Pravljenje custom dizajna automobila brzo i lako. “Delovi s police” retko odgovaraju potrebama, uklapanje je teško, a neophodan kvalitet visok da bi se se proizveo odgovarajući završni proizvod.

Rešenje

Korišćenje 3D štampača da bi se razvili funkcionalni prototipi i krajnji delovi kao i za testiranje više dizajnerskih koncepta mereno u satima i po minimalnoj ceni.

Rezultati

  • Mogućnost da se napravi i testira više različitih dizajnerskih rešenja prototipa
  • Cenovno efektivna proizvodnja custom auto delova
  • Povećana produktivnost i brzina

Izazov

Pre 3D štampe, Tucci Hot Rods su izrađivali custom aluminijumske i plastične delove koristeći lasersko sečenje i CNC mašine, ili su izrađivali ručno. Oba procesa su skupa i zahtevaju puno vremena. Takođe, ne postoji način da se osigura 100% savršeno uklapanje novog dela i ispunjavanje njegove svrhe. Razrada određenog auto dela može da krene od nule i rezultira bačenim vremenom i novcem.

Rešenje

3D štampa je omogućila kompaniji Tucci da ubrza i rafiniše ceo proces proizvodnje, od dizajna do testiranja, preko proizvodnje do završne obrade. Osoblje se kreće bez zadrške između dizajna i testiranja, koristeći 3D štampač da naprave prototipe delova. Nakon toga, proizvode rafinisani finalni deo koji se zatim šmirgla, farba i instalira. Kasnije u procesu, tim koristi svoj 3D štampač da proizvede detaljne šablone za farbanje, maske, poklopce i zaštite za farbanje, što pomaže postizanje završnog izgleda automobila.

Rezultati

Uz 3D štampu, Tucci tim radi triput efikasnije, a u njihovom poslu, vreme je novac. Desetostruka ušteda je ostvarena proizvodeći test delove prilikom razvoja dizajna, što je zauzvrat ohrabrilo veću kreativnost i podigla standard proizvodnje. Njihov Ultimaker 3D štampač je takođe umanjio količinu otpada, smanjio cenu troškova proizvodnje novog custom dela i otvorilo mogućnosti za proširenje kompanije u oblasti masovne proizvodnje šablona i proizvoda.

Troškovi

U poslu sa modifikovanim automobilima, troškovi zavise od mnogo faktora. Od dizajna i proizvodnje custom delova, što može iziskivati različite kombinacije sirovih materijala i vremena, do rada potrebnog da se instalira i dovrši taj deo, sve su to promenljive u ovoj jednačini koje otežavaju računicu. Kompanija je procenila da uštede i do $500 po proizvedenom delu koristeći metod s 3D štampom umesto kupovine mašinski proizvedenog dela. Procenjeni troškovi proizvodnje otvora za vazduh na haubi za projekat modigfikacije Ford Fieste možete pogledati u tabeli.

 

Tradicionalna proizvodnja dela Proizvodnja kopije Proizvodnja uz Ultimaker 3D štampač
Iteracije [kom/deo] 1 1 10
Troškovi [$/deo] (Uključeno: početni troškovi, materijali) $3,000 $500 $15-$17
Vreme dostave [h/deo] 40 672 12-24
Završna obrada* [h/deo] (šmirglanje, farbanje, finiš, obrada, instalacija) 5-8 4-7 6-9

* Završna obrada je veoma važan deo proizvodnje jer se deo koristi direktno na kolima