Razvoj srpskog bord gejma i 3D štampa

Za 2018. se najavljuje izlazak srpskog bord gejma s tematikom proboja Solunskog fronta a u razvoju je učestvovala i 3D Republika s 3D štampom.

Uz devizu „Da rat zauvek ostane samo igra“, izašao je naslov igre Bitka na Drini. Tim koji je razvio ovu igru u fazi je pripreme novog izdanja koje će se baviti tematikom proboja Solunskog fronta a najavljuje se izlazak na godišnjicu 2018.

3D Republika je umešala prste i sarađivala na razvoju figurica koje treba da se nađu u ovoj igri. Prvi model je delo našeg dizajnera i tehnologa Veljka Miletića.

Dragutin Matić, s fotografije pod nazivom „Oko sokolovo“, poslužio je kao inspiracija. – „Želeo sam da postignem izraz prkosa i odlučnosti“, naglašava Veljko: „izraz koji imam u sećanju na pradedu solunca, kao i ljude koje sam sretao na selu. To su ljudi sa snažnim dubokim crtama lica iscrtanih surovošću života.“

Dragutin Matić
Dragutin Matić (1888 – 1970) je srpski vojnik koji je učestvovao u svim borbama srpske vojske od 1910. pa do kraja Prvog svetskog rata.

Ovakav pristup detaljima je zahtevao i naprednu tehnologiju. Tu se sjajno uklopio 3D štampač s visokom rezolucijom. – „S obzirom da smo hteli da sačuvamo izraz lica na figurici od samo 10cm morali smo da koristimo izuzetno precizan 3D štampač“ rekao je Svetozar Kolesar, premijer 3D Republike: „Radili smo s Ultimaker 3D štampačem iz serije 2+ u rezoluciji od 0,06mm.“

Figurice za ove vrste igara moraju obavezno da imaju i određeni pokret koji ume da bude nezgodna stvar u modelarstvu. – „Izazov pri modeliranju figure je bio u tome što sama figura u igri učestvuje i u napadu i odbrani. Samim tim treba da simbolizuje i dinamiku i statiku. Ove zahteve je teško pomiriti u jednoj skulpturi.“ rekao je Veljko i dodaje: „Pored tih zahteva bilo je potrebno i prilagoditi model samoj 3D štampi.“
Vojnik je na kraju prikazan u blagom, ali odlučnom iskoraku s prkosnim izrazom lica. Time, Veljko smatra da se postigla ambivalentnost, otvorena asocijacija igraču da figuru doživi i kao ofanzivnu i kao defanzivnu.

Od strane kreatora igre, postojao je zahtev da uniforma i oprema modela srpskog vojnika ispoštuje istorijsku tačnost. Taj zahtev je doneo poteškoće u samoj štampi figure ali je uz modifikacije i prilagođavanja modela taj zahtev uspešno postignut.

Kolorne sugestije

Specifikacija:
Tehnika modelovanja: Polygonal surface modeling
Ekstenzija fajla: STL
Priprema za štampu: program CURA
3D štampač: Ultimaker 2+ Family
Rezolucija: 0.06mm
Nozla: 0.4
Visina figurice: 10cm
Vreme štampe: 14h