Gantri: Novo svetlo u svetu 3D štampanog dizajna

Osnivači Gantri-ja nameravaju da promene način na koji dizajneri stvaraju kvalitetne proizvode široke potrošnje kroz proces inspirisan 3D štampanjem. Razvijeni i proizvedeni na Ultimaker 2 Extended + „farmi za štampanje“, proizvodi su spoj tradicionalnih tehnika ojačanih novim tehnologijama koje štede vreme i novac strastvenoj zajednici dizajnera.

Od modela do tržišta sa 3D štampom

U Gantriju su rano naišli na prvu prepreku. Kako bi uspeli, trebalo je kontrolisati troškove, prilagoditi vreme proizvodnje a istovremeno ne ograničiti kreativni proces. Ulazeći u svet 3D štampača tim je eliminisao nepotrebni alat, ostavljajući više mesta za produktivnost i postavljanje standarda.

„Kao kompanija koja koristi 3D tehnologiju da napravi gotov proizvod, nastojimo da prevaziđemo brigu oko finoće izrade i težimo kvalitetu“

Trenutna ponuda Gantri stonih lampi daje samo uvid u harmoničan i prilagodljiv način proizvodnje. Njihovo postrojenje za štampu cveta sa nekoliko Ultimaker 2 Extended + mašina koje neprekidno rade. Zahvaljujući radu sa 3D štampačima u Gantriju su mogli koriste veći broj materijala i menjaju dizajn bez pravljenja kompromisa na račun kvaliteta.

Sistem koji sija

Njihov sistem proizvodnje je kombinacija standardizovanih komponenti – električnih elemenata kao što je oprema za svetlo –  sa 3D štampanim delovima. Rezultat ovakve proizvodnje su jedinstveni predmeti za dom ili radni prostor. Iako usmeren, proces dizajniranja zadržao je određene standarde.

Gantrijev tim proizvodnje testira prototipove sa komponenatama i vrši kontrolu kvaliteta pre nego što proizvod dođe u on-line radnju. Ovakav postupak osigurava najviši kvalitet, kao i izvođenje zamisli dizajnera.

Pouzdanost za moderan dizajn

 

Prilikom odlučivanja koji štampač bi se najbolje slagao sa njihovim biznis modelom tim je bio svestan da im je potrebna pouzdana mašina, kako za testiranje kvaliteta, tako i za brzi razvoj protitpova. Od najveće važnosti bilo je pronalaženje mašine koja može da odštampa fine modele, kako bi se smanjio broj ponavljanja u fazi razvoja dizajna. Uz podršku Gantri tima i njihovo prilagođavanje, njihov Ultimaker 2 Extended + je u stanju da odštampa modele kojima je veoma malo ručne obrade.

 „Pouzdanost mašina nam uliva samopouzdanje.  Jednom kada je proces dizajniranja gotov možemo da štampamo po zahtevu iznova i iznova, uz veoma malo nepredviđenih problema.“

Kako bi postigli najviši nivo produktivnosti i efikasnosti Gantrijevi Ultimaker štampači rade non-stop, pod palicom Tomasa Kembela, njihovog menadžera 3D proizvodnje.

Kada su u pitanju materijali, Gantri ima veoma visoke standarde kako bi dobili kvalitetan proizvod. Beli Voltivo ExcelFil EVO ima lakoću štampanja PLA i čvrstinu poput ABS-a. U potrazi za idealnim materijalom udružili su se sa ColorFabb-om i stvorili sopstveni Light Diffusive PLA, koji ima jedinstvenu osobinu da propušta meko svetlo.

Kao prva kreativna platforma za vrhunske dizajn proizvode, Gantri koristi pun potencijal tehnologije 3D štampanja. Proizvodnja na njihovim Ultimaker štampačima skraćuje vreme za koje dizajneri razviju nov prozivod sa prosečnih 18 meseci na 3 nedelje, uz pomoć unapred osmišljenih komponenti i resura dostupnih za preuzimanje.

Ceo proces takođe smanjuje troškove. Njihov sistem predstavlja alternativu tradicionalnim, znatno skupljim, metodama proizvodnje. Gantri ipak zarađuje prodajući kvalitetne proizvode za deo cene sličnih luksuznih proizvoda, istovremeno povezujući kreativne umove sa potrošačima širom sveta.

Nagrade za strastvene stvaraoce

U Gantriju shvataju da njihov uspeh počiva na podsticanju pojedinaca da dizajniraju i otkrivaju jedinstvene proizvode. Oni veruju da prilika da se stvara ne bi trebalo da bude ograničena na veliki biznis i trude se da promovišu kreativnost na svim nivoima.

„Naš cilj je da omogućimo talentovanim dizajnerima da budu samostalni, razvijaju posao oko onoga što vole da rade i da preko naše platforme budu nagrađeni za svoj rad.“

Zagledani u budućnost 3D štampanih proizvoda u Gantriju sa nestrpljenjem očekuju nove materijale kao i mogućnosti u proizvodnji koje oni donose.“3D štampanje nam omogućava da stvaramo novo, veliko i uzbudljivo tržište.“ Kako bi se prilagodili rastu svog brenda planiraju da prošire svoju kolekciju Ultimaker štampača i postignu besprekoran, automatizovan proces rada koji odgovara njihovom jedinstvenom biznis modelu.