Institut Biosens

BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-a u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi.

Nauka o materijalima, mikro i nano elektronika, projektovanje senzora, daljinska detekcija, Internet stvari (Internet of things), veštačka inteligencija, istraživanje biosistema, ćelijska poljoprivreda, bioarheologija samo su neke od naučnih oblasti koje Institut integriše kako bi poljoprivredu učinio efikasnijom i naukom podstakao ekonomski razvoj, društveni boljitak i zaposlenost.

Zahvaljujući sveobuhvatnom i transdisciplinarnom pristupu, Institut ostavlja neizbrisiv trag u međunarodnoj naučnoj zajednici. To svakako potvrđuju 30 nacionalnih projekata i oko 50 međunarodnih (od kojih je većina iz programa Evropske Unije za istraživanje i inovacije – Horizont 2020), kao i mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade istraživača Instituta. Najistaknutiji projekat, ANTARES (H2020), podržan od strane Evropske komisije i Republike Srbije, pretvoriće BioSens u vodeći Centar izvrsnosti za održivu poljoprivredu.