Šta je Selektivno taloženje s laminiranjem?

Selektivno taloženje s laminiranjem (Selective Deposition LaminationSDL) je jedna od tehnologija 3D štampe.

Selektivno

Ovo je možda najvažnija reč u akronimu i odnosi se na selektivni metod koji štampač koristi da bi stavio lepak između slojeva papira. Samoprijanjajuće kapi se raspoređuju s velikom gustinom na mestima od kojih će nastati model. Za to vreme na drugim mestima, koji služe kao potpora, lepak će biti raspoređen s manjom gustinom. Zahvaljujući tom selektivnom procesu, deo papira koji je služio kao potpora, uklanja se brzo i lako nakon završetka štampe.

U staroj LOM tehnologiji, sve se lepilo istim intenzitetom, uključujući i potporni materijal oko modela. Pritom uklanjanje potpornog materijala pretvaralo se u muku koja je često vodila do lomljenja modela.

Taloženje

Taloženje se odnosi na metod nanošenja lepka u vidu kapljica na list običnog papira. Pri čemu se uzima u obzir da se određeni deo ovog papira seče, i tako se proces ponavlja za svaki list papira.

Ovaj proces je poprilično drugačiji od LOM tehnologije. Ovde se lepak nanosi na prethodno postavljen materijal i nanosi se preko cele površine pre isecanja.

Laminiranje

Laminiranje je reč koja opisuje proces sukcesivnog slaganja materijala, u ovom slučaju običnog kancelarijskog papira. Ovaj papir se lepi da bi se dobio krajnji, zdrav i održiv proizvod. Iako su štampani prototipi napravljeni od običnog papira, izuzetno su izdržljivi i ne trebaju se dodatno ojačavati. Možete ih koristiti bezbedno čim izađu iz štampača. Modeli nisu krti i neće se oštetiti ili razbiti ako vam ispadnu. Takođe ih možete bušiti, rezbariti, manipulisati na razne načine i čak učiniti vodonepropusnim sa samo jednim potapanjem u lak (zaptivnu smesu).

Tehnologija štampe: Mcor Matrix 300, Mcor Iris