Premijer 3D Republike je predstavio rezultate rada Vlade u prethodnoj godini: ,,Uz izazove nastavili smo predviđeni rast”.

Inspiracija

,,Zadovoljan sam rezultatima Vlade, i mislim da i naši građani treba da budu zadovoljni. Imamo veći priliv stranih investicija, rast plata, nastavili smo infrastrukturne projekte, prebacili smo se u veći prostor od 500 kvadratnih metara na novoj adresi Joza Laurenčića 8a na Altini, Zemun, Beograd. Ekonomski rezultati su bolji od očekivanog i to je potvrđeno i od našeg zvaničnog partnera B2N, najveće kompanije na Balkanu kada govorimo o aditivnoj proizvodnji.

Želeo bih da napomenem da su svi ugovori potpisani i od sada smo zvanično jači za B2N.

Naše rezultate prepoznala je kompanija Formlabs koja nas je uvrstila u sam vrh i od ove godine smo generalni distributer za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu za FUSE 1 SLS printer. Posebno su bili ponosni na našu kampanju ,,od vrata do vrata, od grada do grada, od partnera do partnera” gde smo obišli preko 30 gradova i razgovarali sa našim klijentima, odgovarali na njihove zahteve i širili svest o aditivnoj proizvodnji kao putu za jedinu zdravu optimizaciju proizvodnje.

Naravno, poseban smo akcenat stavili na mlade i na problem da sve više odlaze iz regiona i sreću traže na drugom mestu. Mejkaton u Sarajevu gde su bile uključene i novčane nagrade je naš mali korak u ovom smeru.

Mladi uvek mogu nama da se obrate ukoliko pokreću startup, a nastavićemo da ulažemo i u obrazovanje. Ovom prilikom zahvalio bih se svim obrazovnim institucijama sa kojima imamo saradnju, niste sami, 3D Republika je tu za vas, kao i uvek.

Potpuno transparentno i u potpunosti posvećeno, zajedno sa našim parterima se trudimo da pomognemo svima, i naše znanje je svima dostupno, ne čuvamo ga za sebe.

Naš aplikacioni inženjer Marko Kostov ima završen kurs sa prestižnog univerziteta MIT o aditivnoj tehnologiji. Naš mehatroničar, kolega Danijel Končar se konstatno usavršava i prvi je u redu kada treba mašina da se rastavi i sastavi.

Takodje svi me pitaju za puteve, puteve smo izgradili, to smo morali da uradimo zbog svih naših državljana gde god da se nalaze. Evo sada imamo naše demo centre u Sarajevu, Banja Luci i uskoro i u Nikšiću. Do ove godine to nije bio moguće.

Interesantno da je kraj radova u godini koja je simbolično obeležena kao desetogodišnji jubilej postojanja kompanija Ultimaker i Formlabs. Naravno mi smo podržali sjajnu akciju navedenih kompanija sa sjajnim popustima, neki još traju, posetite naš sajt, iznanadićete se.

Novinar: Svaka čast, izvinite ali ja moram da Vas prekinem, šta je sa Meltio-m? Verujem i da građane to veoma zanima?

Ah taj Meltio, sjajan je, evo npr. samo u Grčkoj je instalirano 10 uređaja, mi idemo korak dalje pa radimo integraciju sa CNC obradnim centrom, a veoma uskoro sa robotskom rukom, bićete obavešteni o svemu. Kao što bi naš generalni sekretar rekao: Implementiramo revoluciju.

Zašto on to voli tako da kaže, pa mogu Vam reći ima pravo, evo mi sada smo u fazi puštanja u prodaju 3DR S1 štampača. To je naš štampač koji mi kompletno razvijamo. Ali ne bih sada o tome.

Uostalom molim Vas da podelite video, neka gledaoci vide šta je sve Meltio u mogućnosti možda je najlakše tako https://fb.watch/a6HWZfMZPa/

Novinar: Bravo, a šta je sa konferencijama, svuda vas viđamo?

S obzirom da u auto industriji imamo nekoliko odličnih partnera (Veritas, Adient, Yura…) oni su nam predložili da postanemo i zvanično članica Automobilskog Klastera Srbije. S mnogim drugim predstavnicima iz ove profitabilne industrije susreli smo se na konferenciji održanoj na Srebrnom Jezeru. Tu smo napravili nove smele planove sa kompanijama članicama. Ultimaker je lider u oblasti Automobilske industrije, a mi njihovi ponosni partneri.

Naravno ovo je samo jedna konferencija u nizu , čak smo stigli i do Neuma, konferencije fokusirane na supply chain (lanci nabavke). Neverovatno koliko tu 3D štampa pomaže, pogotovo kada govorimo o lokalizaciji proizvodnje, ergonomiji, podizanju bezbednosti i smanjeju lagera, a samim tim i troškova.

U konstantnoj smo komunikaciji sa privredom i vladinim agencijama, i to najbolje pokazuje konferencija na Zlatiboru.

Veliko mi je bilo zadovoljstvo što sam imao priliku da učestvujem u panelu Saradnja nauke i privrede. Znanje koje sam ja dobio od kolega panelista je ogromno.

Zbog akutelne situacije sa korona virusom najveći Sajam tehnike u Beogradu je opet odložen, medjutim CNN Tech je opravdao očekivanje adekvatne zamene sa fokusom na nauku, tehnologiju i inženjering. Okupljen je bio veliki broj stručnjaka i ovom prilikom želeo bih da pozdravim naše partnere iz Inovacionog Centra Mašinskog fakulteta i da im se zahvalim na sjajnoj organizaciji.

Organizovali smo mnogo konferencija i dogadjaja, ali posebno nam je draga konferencija na temu Industrije 4.0 koju smo organizovali sa kompanijama Fanuc i Axiom Tech (Siemens PLM). Sa ovim kompanijama smo prethodno dogovorili partnerstvo.

Takođe, jedan od primera bliske saradnje koju imamo sa obrazovnim institucijama je generalno sponzorstvo 3D Republike na 6. po redu Naučnom skupu Politehnika gde smo se uverili u to kolike su mogućnosti 3D štampe u kreativnoj industriji i industriji proizvodnje ambalaže.

Pogledajte samo gde smo sve bili, i posle kažu da ne razgovaram sa građanima.

Ovo po meni najbolje opisuje i opravdava ime 3D Republika.

Novinar: Hvala Vam na izdvojenom vremenu, želim Vam svu sreću u daljem radu.

Hvala Vam. Izrazio bih još jednom zadovoljstvo rezultatima Vlade postignutim u navedenim oblastima i idemo zajedno do konačne pobede.