Osvoji 3d printer za svoju školu ili fakultet – Ultimaker edukacioni izazov

Inspiracija, Obrazovanje 18 Comments

Ovaj projekat omogućava školama i fakultetima da uz pomoć dobre ideje dođu do 3D štampača i da otkriju istinski potencijal ove tehnologije. Kroz ovaj program u Evropi ćemo podeliti 50 Ultimaker 3D štampača.

Ultimaker istraživački program

Naš program omogućava nastavnicima i profesorima da kreiraju dodatnu vrednost postojećem nastavnom planu i programu i razvijaju tehničko razumevanje i znanje. Kroz ovaj projekat, odeljenje/katedra će koristiti Ultimaker štampače 3D Republike da bi poboljšali svoje znanje i kreativne sposobnosti i da razviju ključne veštine kroz nekoliko predmeta – od matematike do umetnosti. Program važi za sve i fakultete na teritoriji cele Evrope, a samim tim i Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ako ste strastveni nastavnik ili profesor, ovo je idealan program za vas!

Osvoji 3d printer za svoju školu

Budite prvi!

Da li podstičete svoje učenike/studente da daju sve od sebe? Da li mislite da je važno da otkriju svoje talente i da uče kroz istraživanja i eksperimente? Ako je tako, nudimo vam priliku da podelite svoje oduševljenje i ideje sa ostalim istomišljenicima.

Ono što je potrebno je da napravite 3D print projekat sa svojim učenicima/studentima. Kada završite, podelite ga sa nama. Ne samo što ćete postati edukator pionir već ćete osvojiti Ultimaker 3D štampač koji će vam omogućiti da svoje ideje sprovedete u delo.

Smernice za apliciranje na projekat

Niste sigurni da li ispunjavate sve uslove? Nije bitno kojeg su uzrasta vaši /studenti – 3D štampa može da ih inspiriše da postanu kreativni stvaraoci.

Mi volimo originalne ideje i želimo da vaši učenici/studenti oslobode svu svoju maštu.

To ne mora da bude veliki projekat – najbitnije je da učenici budu aktivno angažovani, da uče i uživaju u ovom programu. Gledajte na 3D štampač kao transformacioni alat, sposoban da vaše ideje sprovede u delo.

Evo nekoliko smernica kojih se treba držati:

 • za učenike do 16 godina program treba da se bazira na STEM-u
 • za učenike 17+ i studente program mora biti inovativan
 • učenici/studenti moraju biti u grupama
 • program mora biti realizovan u prostorijama škole/fakulteta

Takođe, morate nam predstaviti kratak pregled projekta, uključujući:

 • uzrast učenika/studenata
 • broj učenika/studenata
 • ciljevi učenja, tema i predmet projekta
 • materijali potrebni za rad
 • potrebno vreme za izradu projekta
 • kratak opis projekta

Osvojite Ultimaker 2+ ili Ultimaker 3

Najbolji projekati osvajaju Ultimaker koji će biti namenjen edukaciji i koji će se nalaziti u okvirima edukacionog prostora. Projekti učenika uzrasta do 16 godina osvajaju Ultimaker 2+, a projekti učenika/studenata uzrasta 17+ osvajaju Ultimaker 3.

Spremni?

Za sve dodatne informacije ili ako je potrebno dodatno pojašnjenje, molimo vas da nas kontaktirate. Kada je vaš projekat gotov, dostavite ga na [email protected]
*Da preuzmete obrazac za učenike do 16 godina kliknite ovde
*Da preuzmete obrazac za učenike 17+ godina kliknite ovde

Napomena ———– Obrasci treba da budu poslati što pre, a najkasnije do 06. decembra 2016. godine, a svi projekti treba da budu dostavljeni najkasnije do kraja ove godine odnosno 31. decembra 2016. godine.
Pobednici ce biti proglašeni na BETT Show-u u Londonu u periodu od 25. do 28. januara 2017. godine.

Summary
Osvoji 3d printer za svoju školu ili fakultet - Ultimaker edukacioni izazov
Article Name
Osvoji 3d printer za svoju školu ili fakultet - Ultimaker edukacioni izazov
Description
Ovaj projekat omogućava školama i fakultetima da uz pomoć dobre ideje dođu do 3D štampača i da otkriju istinski potencijal ove tehnologije. Kroz ovaj program u Evropi ćemo podeliti 50 Ultimaker 3D štampača.
Author
Publisher Name
3D Republika
Publisher Logo

Comments 18

 1. Imam pitanje u vezi sa konkursom. Tim naše škole bio bi sastavljen od učenika 2. i 3. razreda srednje škole t.j. sedamnaestogodišnjaka i ponekog šesnaestogodišnjaka. Da li je to problem za prijavljivanje za kategoriju 17+ ?
  Pozdrav,

  Jelena Radović

  1. Post
   Author
 2. U aplikaciji stoji da se ona mora predati lokalnom Ultimaker distributoru prije 30. novembra 2016., a ovdje gore stoji do 6.decembra 2016. Molio bih Vas ako možete da to razjasnite, te takođe da navedete na kojin način se šalje : ako se šalje poštom-na koju adresu, ili ako se šalje mail-om-na koji mail se šalje. I naravno, da li ima posebno nešto za nas koji želimo aplicirati iz Bosne i Hercegovine…
  Pozdrav

  1. Post
   Author

   Pre par dana je krajnji rok za predaju aplikacije produžen za najviše 7 dana, baš zbog našeg regiona.
   Uslovi su isti za sve zemlje Evrope, pa i za nas koji se ne osećamo u potpunosti njenim delom.
   Popunite prva dva dela aplikacije što pre i pošaljite je nama na [email protected]

  1. Post
   Author

   U razvijenim zemljama Evrope i sveta postoje agencije koje se baze sinhronizacijom obrazovnog sistema i industrije. Oni su u svojim istraživanjima došli do podatka da preko 50% učenika osnovnih i srednjih škola ne razume čemu služe nauka, tehnologija, inženjerija, umetnost i matematika. Projekat koji predstavljate upravo ovo treba da ima za cilj. Dobar primer projekta je https://www.3drepublika.com/ucenje-stem-pomocu-3d-printanih-flasa-raketa/
   Ostale primene u obrazovanju možete da vidite ovde https://ultimaker.com/en/education

 3. Da li je potrebno da se preda projekat zavrsen ili samo da se napravi u nekom programu za 3D print..? Možete li pojasniti to?

  1. Post
   Author

   Neophodno je da se što pre prijavite, a najkasnije do 6. decembra. Posle ovog roka nećemo biti u mogućnosti da primamo dalje prijave.
   Da bi ste se uspešno prijavili dovoljno je da popunite samo prva dva paragrafa formulara (deo 1 i 2).
   Uskoro ćemo objaviti detaljno objašnjenje svih daljih koraka.

 4. Tim nase skole bio bi sastaven od ucenika iz 2 i 4 razreda, a mozda i 3 razreda. Koja je to kategorija?

  1. Post
   Author

   Po propozicijama konkursa to nije moguće. Učenici prvog, drugog i trećeg razreda su u jednoj grupi, a učenici četvrtog razreda podpadaju pod u stariju grupu, zajedno sa fakultetima.

  1. Post
   Author
 5. Nasi ucenici rade zadatke vezane uz 3d i prijavicemo ih. Pitanje: Da li je potrebno da svi ucenici i nastavnik imaju crnogorsko drzavljanstvo?

  1. Post
   Author

   Državljanstvo se ne pominje kao uslov. Važno je da je akreditovana obrazovna ustanova (državna ili privatna) i da edukator koji vodi projekat radi u toj ustanovi. Za prijavu vam ne treba razradjen projekat, već samo osnovni podaci o ustanovi i edukatoru

 6. Koje su najveće dimenzije delova koje projektujemo i koje mogu biti izrađene pomoću 3D štampača?
  Da li je za mlađu kategoriju važnije da kroz projekat pokažu da su naučili što više ili da su delovi koje treba napraviti pomoću 3D štampača inovativni?
  Da li prateća dokumentacija treba da bude u vidu jednog dokumenta (poput .pdf dokumenta koji je dat u opisu projekta sa raketom) ili deo materijala može biti postavljen i na internetu?

  1. Post
   Author

   Maksimalna veličina objekta koji pravi Ultimaker je 210x210x300mm ali se segmenti mogu spajati na različite načine.
   Da, za mlađu kategoriju je prioritet kvalitet prenesenog znanja.
   Prateća dokumentacija može da bude u bilo kom standardnom formatu, a mogu i linkovi.

 7. Da li se projekt treba zasnivani na edukaciji ucenika/studenata tj. Na sistemu uvođenja 3D prinatanja u plan i program nastave ili na samom modelu za 3D printanje? Da li projekt zasniva sa vise na samom modelu za 3D printanje ili vise edukaciji i primjeni 3D printanja?

  1. Post
   Author

   Treba da se zasniva na primeni 3d printera u edukaciji učenika/ studenata, na takav način da može da bude deo školskog/fakultetskog kurikuluma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *