3D štampa

3D Štampa u 3D Republici

Ideja 3D Republike je da poveže kompanije, korisnike 3D štampača, 3D modelare, ljude s idejom i sve druge zainteresovane strane u cilju korišćenja punog potencijala ove tehnologije. Na ovaj način svako može da testira koliko je izvodljivo koristiti ovu tehnologiju. Bilo da je reč o nekoj od etapa procesa proizvodnje, testiranju prototipa, funkcionalnog modela ili stvaranju krajnjeg proizvoda.

“Cilj nam je da našim znanjem pomognemo u sprovođenju ideje u delo”

3D štampa (3D print) se sve više koristi kao dodatak u procesu proizvodnje, a svoju vrednost ostvaruje prvenstveno u domenu stvaranja prototipa. Uključivanjem 3D štampe u sam proces proizvodnje, kada je to moguće, može se ostvariti više vrednosti. Jedna od njih je kraće vreme proizvodnje prototipa uz nižu cenu. Time se može mnogo brže testirati funkcionalnost budućeg proizvoda ili moguća uspešnost na tržištu. Takođe, klijent može biti uključen u proces dizajniranja mnogo ranije čime se povećava zadovoljstvo i uklanjaju naknadne ispravke koje često troše novac, vreme, a ponekad i živce.

Jedan od svetskih giganata, kompanija SIEMENS, je primenila ove prednosti 3D štampe u stvaranju kompetetivne prednosti.

3D štampa takođe pronalazi svoj put u komercijalnim oblastima kao što su uređenje enterijera i modna industrija. Među njima ponovo vidimo “džinove” u potrazi za novim putevima. Tako je nemački Adidas testirao novi način proizvodnje đonova za obuću za trčanje. Zamislite da uđete u prodavnicu sportske obuće, popnete se na traku za trčanje i za svega par minuta dobijete par patika za trčanje po meri. Ovo je ambicija kompanije za budućnost.

Pored komercijalnih i industrijskih upotreba, 3D štampa je već našla svoj put u medicini. Univerzitetska bolnica Salamanke i Nacionalni istraživački centar CSIRO iz Melburna, Australije, su udružili snage. Oni su izveli operaciju na pacijentu obolelom od malignog karcinoma u predelu grudnog koša. U operaciji su mu zamenili deo grudnog koša s 3D odštampanom titanijumskom protezom.

3D Republika je do sada učestvovala u dosta projekata razvoja i štampe. Od 3D modela za budući bord gejm, preko upravljačke palice za trenažni simulator helikoptera do modela za dental protetiku kao i protetičku ruku za decu rođenu s deformitetom.

Postani državljanin 3D Republike i saznaj o novitetima, mogućnostima i projektima u okviru tehnologije 3D štampe kao i o akcijama koje će se dešavati. Postani državljanin, budi u toku.
Još priča o raznovrsnoj primeni 3D štampe možete naći na stranici Inspiracija.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju putem kontakta.